Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband för alla lika självklart som att ha el

Abonnenter vid 30 telestationer i Västmanland drabbas när Telia Sonera under andra halvåret 2016 börjar stänga ner telestationer och kopparledningar.

Annons
Fiber. Även på landsbygden behövs en bredbandsutbyggnad, framhåller Centerpartiet.Foto: Mark Earthy/TT

Den här förändringen kommer att påverka både privat- och företagskunder. De tjänster som påverkas är telefoni, bredband, TV och olika grossist- och företagstjänster. Förändringen görs som ett led i arbetet med en successiv övergång till det man anser vara en mer framtidssäker teknik, främst via fiber och mobilnäten.

I grunden anser vi att idén är god, men den ligger inte alls i fas med bredbandsutbyggnaden och förstärkningen av mobilnätet i länet.

Problemet vi har i Västmanland är att vi har områden på landsbygden där mobiltäckningen är mycket dålig. Bredband via fiber saknas också fortfarande på stora delar av landsbygden, inte minst i de områden som nu drabbas av Telia Soneras stängning av telestationer.

Speciellt stor oro känner vi inför den situation som en rad företagare på landsbygden i Västmanland kommer att ställas inför. Hur ska man klara av att driva sina företag om man inte har tillgång till en fungerande kommunikation via bredband.

Vad gör de mjölkproducenter som för foderhantering, mjölkning och kvalitetskontroll är beroende av fungerande bredband? Vad gör den turistföretagare som är beroende av fungerande bokningssystem via nätet eller den entreprenör som arbetar med ritningar av olika slag som distribueras digitalt?

Och hur ska vi från kommuner och landsting kunna säkerställa fungerande välfärdstjänster som exempelvis trygghetslarm och olika former av tjänster inom e-hälsa?

Staten borde ställa krav på att Telia Sonera synkroniserar stängning av telestationerna med utbyggnad av bredband. Det borde vara en självklarhet att man först bygger ut bredband via fiber och därefter tar steget att stänga ner telestationerna och kopparledningarna.

Pengarna till stöd för bredbandsutbyggnad på landsbygden i Västmanland är nu också i stort sett slut. Det innebär att alla de abonnenter på landsbygden som nu drabbas inte heller kan få något samhälleligt stöd för att säkra utbyggnaden av en nödvändig bredbandsinfrastruktur.

Utbyggnaden av bredbandsinfrastruktur via fiber måste fortsätta. Vi förväntar oss att marknadens aktörer förstärker sitt arbete med utbyggnad inte enbart i städerna utan också på landsbygden. Man kan inte som seriös aktör bara plocka russinen ur kakan!

Men det krävs också att staten satsar medel på en utbyggnad av bredbandsinfrastruktur över hela landet inklusive landsbygden.

Det borde vara lika självklart att alla invånare i vårt land ska ha tillgång till bredband som det en gång var att alla skulle ha rätt till el.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons