Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byalagen har avgörande roll i bredbandssatsning

Svar på B Anderssons insändare ”Långsam fibersatsning” den 13 april.

Annons

Under 2015 byggde Telia på marknadsmässiga grunder ut två villaområden i Skinnskatteberg, dock utan att meddela någon fortsättning på sina utbyggnadsplaner. Under mars och april månad i år har företaget IP-Only gått ut med erbjudande om fiberanslutning till privathushåll i stora delar av vår kommun.

Kommunen tycker det är glädjande att ännu en privat aktör visat intresse för att göra en så stor investering som det innebär att anlägga fiber i Skinnskattebergs tätorter och på landsbygden.

För Skinnskattebergs kommun är en snabb och tillförlitlig bredbandsanslutning en mycket viktig fråga och vi märker dagligen av frågans angelägenhet i samtal, via mejl och i möten med boende i vår kommun. Under hösten 2015 markerade kommunen frågans dignitet genom att ett politiskt mål formulerades – där man vill verka för att alla byggnader med bostäder och verksamheter i vår kommun ska ha möjlighet till bredbandsuppkoppling och mobiltelefoni.

Bredbandsutbyggnad kan i huvudsak ske på tre sätt: på marknadsmässig grund, i offentlig regi eller i byalag – var för sig eller i kombination. Nationell och regional politik säger att marknaden i största möjliga mån ska sköta detta – och där kommersiell utbyggnad inte är möjlig ska statliga stödmedel sökas genom Landsbygdsprogrammet.

Skinnskattebergs befolkning bor utspritt över en stor yta vilket medför långa grävsträckor och stora kostnader. Marknadens aktörer har därför svårt att finansiera en utbyggnad till alla på egen hand.

Därför ser vi det som naturligt att kombinera marknadens investeringar med offentlig samordning och lokalt engagemang för att nå så många som möjligt även utanför tätorterna. De byalag som i dag finns runtom i vår kommun är helt avgörande för att förverkliga en anslutning på landsbygden.

Det kommunala arbetet är synnerligen intensivt och främst inriktat på att försöka realisera genomförd grovprojektering, bedöma kostnad mot nytta och givetvis även tydligt föra dialog med kommunens medborgare på möten och genom andra kanaler. En stor del handlar även om att stötta våra byalag och deras viktiga insats för ett förverkligande av möjligheten till fiberanslutning för alla. Ett nära öga hålls självklart också på tillgängliga statliga stödmedel och vi söker hela tiden intresse hos marknadens aktörer att rikta sina blickar mot vår kommun.

Parallellt med faktisk utbyggnad har intresset i frågan ökat märkbart hos kommunens befolkning och engagemanget i många byar har vuxit fantastiskt. Det återstår mycket arbete, och fiberdjungeln är ofta väldigt snårig – trots det känner vi oss hoppfulla att en utbyggnad i stora delar av vår kommun kan bli av i närtid!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons