Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelväg behövs

Annons

Svar på insändare av signaturen ”Motionera mer, Norberg” (24/12).

Sträckan Fagersta-Norberg på riksväg 68 har varit olycksdrabbad. Under åren 1995-2002 var antalet döda och svårt skadade dubbelt så stort som på liknande vägtyper, i relation till trafikmängden.

Många av olyckorna var

singelolyckor. Vägverket gjorde en förstudie för vägen åren 2004-2005 som visade att antalet svåra olyckor var oproportionerligt stort.

Därför har vägen byggts om

till trefältsväg, där två körfält

alterneras med ett. Förstudien

föreslår också sidoområden med räcken för att minska konsekvenserna vid singelolyckor.

Breddningen av vägen är genomförd, men allt är inte färdigt ännu. Vägen är nu indelad i tre körfält genom linjemålning.

Det är två körfält uppför i backarna och mittenfältet kan användas växlande för omkörning. Detta är en tillfällig lösning i väntan på att vägen ska byggas om till mötesfri väg med mitträcken under år 2011.

Denna ökade vägsäkerhet bör trafikanter i allmänhet – och vi som använder sträckan flitigt i synnerhet – vara tacksamma över. Att staten, i form av Trafikverket, inte längre är villig att medfinansiera en gång- och cykelväg i anslutning till riksvägen anser vi är olyckligt.

Det finns ett nationellt och

lokalt intresse av att fler än i dag går, springer, cyklar och den här årstiden åker skidor i stället för att ta bilen. Vi behöver alla röra på oss för att öka vårt välbefinnande och vår hälsa.

Ökad hälsa innebär en samhällsekonomisk vinst och minskad användning av fossila bränslen är en nödvändighet för ett hållbart klimat.

Dessutom tycker vi oss se att det mentala avståndet mellan våra kommuner minskar allt mer i och med att jobbpendlingen och samverkan mellan kommunerna ökar.

Vi kommunalråd i de berörda kommunerna kommer därför att hörsamma insändarskribentens upprop och kämpa för en gång- och cykelväg mellan våra tätorter.

Kommunalråd, Norberg

Stig Henriksson (V)

Kommunalråd, Fagersta

Åsa Eriksson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons