Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gick i opposition

Annons

Svar på insändaren av fem vänsterpartister i Norberg (12/12).

Efter valet 2010 tillfrågade

Socialdemokraterna och Miljöpartiet Vänsterpartiet om intresse av ett formaliserat samarbete som skulle ge en bred rödgrön majoritet i Norberg.

Efter ett antal möten tackade Vänsterpartiet nej och meddelade att man föredrog att stå fria och därmed vara i opposition. Det beslutet respekterar vi.

I förhandlingarna som följde infördes en ny politisk organisation efter krav från oppositionen. Oppositionspartierna fick även tillsätta två tunga ordförandeposter i kommunstyrelsens utskott och de arvoderas nu med 25 procent av kommunalrådets arvode.

En av de posterna innehas av Majja Neverland, V. Socialdemokraterna överlät en plats i NVU:s direktion till Ulrica Persson, V, för att vi såg henne som en bra ordförande i direktionen.

Efter ett halvår avsade hon sig ordförandeposten, men hon sitter kvar i direktionen på ett S-mandat.

När det var dags för budgetdiskussioner i kommunstyrelsen i höstas var alla partier överens om den allra största delen av

balanspaketet. Det känns bra.

På några områden skilde sig våra förslag och vi röstade därför om tre olika budgetförslag. Socialdemokraternas och Miljöpartiets budgetförslag vann med klar majoritet.

Till saken hör att både alliansen och Vänsterpartiet var ärliga nog att under sammanträdet berätta att deras siffror inte helt stämde och därför var deras budgetförslag i praktiken inte något alternativ.

Dock har vi läst förslagen noga och lyssnat på argumentationen och i fullmäktige föreslog Socialdemokraterna att en av Vänsterpartiets idéer till kostnadsminskning skulle lyftas in i budgeten och så blev också beslutet.

Vi menar att vi i alla frågor försöker samarbeta med andra partier så långt det är möjligt. I flera fall har vi yrkat bifall till förslag både från Vänsterpartiet och allianspartierna.

Men att samarbeta är inte samma sak som att lägga sig platt och gå med på förslag som vi anser är mindre bra för Norbergs framtid. Själva essensen med politik är att det ska finnas olika uppfattningar och sätt att hantera frågor så att medborgarna kan välja vilken väg de anser vara klokast.

Vänsterpartiet har valt att vara i opposition. Då får man också leva med att inte alltid få igenom sina åsikter och förslag.

Kommunalråd, Norberg

Åsa Eriksson, S

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons