Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De rödgröna dröjer för länge med besked

Till psykiatrin kommer de sköraste patienterna. Förtroendet mellan patient och läkare är en förutsättning för att vården ska fungera. Att träffa olika läkare är därför långt ifrån optimalt.

Annons
Psykiatrin. Sjukhuset i Västerås.Arkivfoto

Det är brist på psykiatriker. Dessutom väljer alltför många att arbeta som hyrläkare via bemanningsföretag i stället för en fast anställning hos landstinget. Det medför att tillfällig personal blir en del av den ordinarie bemanningen.

Situationen skapar problem inom psykiatrin i hela landet för såväl patienter som läkare och annan personal. Därför pågår ett nationellt arbete för att begränsa antalet hyrläkare inom vuxenpsykiatrin. Om alla landsting samtidigt gör ett försök är chansen större att lyckas.

Det finns ingen quick-fix. Det behövs både strategiska satsningar och några svåra beslut. Beslut som på kort sikt kanske gör situationen för patienter och personal ännu svårare.

Men vad är alternativet? Att fortsätta som det är nu, då såväl patientsäkerhet som arbetsmiljö hotas?

Hur det ska gå till att fasa ut hyrläkarna ska avgöras av verksamheten, men det kommer även krävas politiska beslut.

Kristdemokraterna ser inget annat alternativ än att göra gemensam sak med resten av landet. Vi ser hellre att det görs så snart som möjligt, än att vänta och riskera att situationen förvärras ytterligare.

Frågan är om och i så fall när det rödgröna styret tänker ta första politiska steget för att fasa ut hyrläkarna ur psykiatrin!?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons