Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs satsningar på skolans kvalitet

Skolfrågan har gång på gång pekats ut som väljarnas viktigaste valfråga. Och det som väljarna tycker är viktigt vill politikerna prata om.

Annons
Undervisning. Det krävs satsningar i Fagersta och Norberg för att mota lärarkrisen, skriver Lärarförbundet.       Foto: Robin Högberg/arkiv

Det märks. Partierna presenterar många skolförslag och det handlar om allt från fler läxor, rätt för lärare att låsa dörren vid sen ankomst eller att staten borde ta över skolan.

Men vad tycker svenska folket och lärarna att debatten borde handla om?

När vi frågar vad som är viktigast för att lyfta den svenska skolan så är det fyra åtgärder som anses viktigare än andra: tid för lärarna att planera och genomföra undervisningen, högre lärarlöner, satsningar på särskilt stöd och fler speciallärare/specialpedagoger samt mindre barngrupper och klasser.

Nu uppmanar vi i Lärarförbundet alla politiker: Sätt skolan först, lyssna på svenska folket och lärarna och gör det genom satsningar som gör skillnad. Satsningar på kvalitet som ger lärarna och eleverna bättre förutsättningar att nå kunskapsmålen.

Väljarna sätter skolan först i mätningar om vilken fråga som är den viktigaste valfrågan. Det måste politikerna också göra. Det handlar om satsningar på kvalitet – som kan mota lärarkrisen och ge lärare bättre förutsättningar att skapa en bättre skolgång för fler barn och elever!

Oavsett vilken hjärtfråga du har i valet så börjar det med satsningar på skolan. Med lärare som har rätt förutsättningar, gott om tid och resurser för eleverna. Att satsa idag är mer lönsamt än att reparera i efterhand. Därför uppmanar vi i Lärarförbundet alla politiker i Norberg och Fagersta att sätta skolan först i valet med vallöften som gör skillnad.

Allt fler elever behöver extra stöd och de måste också få det. Samtidigt är speciallärare och specialpedagoger sällsynta på arbetsmarknaden. Det behövs lönesatsningar för att locka lärare att vidareutbilda sig. Det krävs också en annan syn på kostnader för särskilt stöd – att satsa tidigt är en investering som hela samhället tjänar på i längden.

Det här är en av de frågor som vi i Lärarförbundet kommer att driva hårt i valrörelsen. Vi vill att partierna ska sätta skolan först och göra det genom att satsa på förhand i stället för att reparera i efterhand. Det tjänar hela samhället på.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons