Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diabetiker utan kaka

Annons

Nyligen ville jag ha trevligt med mina vänner på anrika Elsa Anderssons i Norberg, dricka en kopp kaffe med någon god kaka till. Men som diabetiker blev det ingen njutning.

Konditoriet som bakar allt gott de har i sina diskar kan inte prestera en endaste liten sockerfri kaka, bulle eller skorpa. Så har det varit varje gång då jag gått dit sedan jag blev norbergare. Diabetiker välkomnas inte.

Men Elsas ska ha en eloge för att de, oftast i alla fall, kan servera en

petit choux-bakelse. Degen ligger gräddad och klar i frysen och den ska tinas och fyllas med grädde och frusna bär.

Men endast under förutsättning att inte köket stänger tidigt på eftermiddagen, då får diabetiker hålla till godo med inplastade mackor.

Vi är 350 000 diabetiker i landet och många konditorier beter sig som Elsas. Det finns dock undantag där det serveras syntetsötat hypersött bröd inhandlat från brödfabrik, vilket inte alls är detsamma som konditoribakat bröd.

Och det finns en del konditorier på andra orter där diabetiker serveras många sorter gott bröd med god smak. En eloge till dem.

Så nog vore det ganska enkelt för Elsas att baka lite goda kakor eller bullar för diabetiker. Finns sådant bröd och det informeras om det så kommer också kunderna.

Dagmar Måntelius, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons