Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbel vårdgaranti

Annons

Är vårdgarantin ett skämt eller?

Jag hörde på radion en intervju gällande vårdgarantitid, överviktsoperationer och kostnader i Västmanland. När vårdgarantitiden går ut måste landstinget remittera patienterna till annan vårdgivare, vilket blir dyrt!

Och: Vad är det som gör att dessa patienter inte kan vänta på sin operation, som vi andra sjuka får göra?

Själv har jag nu väntat i sju månader och det enda som har hänt är att jag fått träffa en mycket trevlig kirurg i Västerås som berättade att jag skulle bli opererad men inte när.

Jag fick mina första gallstensanfall i april-maj förra året, diagnosen ställdes i juni, jag blev då ombedd av kirurgkliniken i Västerås att kontakta familjeläkarna

i Fagersta för att få en remiss skickad för operation till kirurgkliniken i Västerås.

Jag ringde familjeläkarna och fick till svar att det skulle ordnas. Sommaren gick och i augusti kom nästa stora anfall och jag kontaktade kirurgkliniken, som berättade att de inte fått någon remiss.

Jag tog då åter i kontakt med familjeläkarna i Fagersta, som inte ens hade någon anteckning om att jag varit i kontakt med dem i juni angående remiss.

Remissen skickades, svaret från kirurgen kom den 18 augusti. Jag kontaktade kirurgen ett flertal gånger under hösten, påtalade bland annat vårgarantin, men inget hände förrän i slutet av december, då jag fick ett brev från kirurgmottagning med en tid den 11 januari.

Min väntetid blev alltså fem månader, vilket är bra mycket mer än 90 dagar till första besök hos specialist. Kommer jag nu att få vänta ytterligare fem månader på operation, då tiden mellan första besök och operation även den har en vårdgaranti tid på 90 dagar?

Min fråga är då hur kan det komma sig att övervikt går före sjukdom? Jag är själv överviktig och vet mycket väl vad övervikt kan leda till för följdsjukdomar, men kan fortfarande inte förstå.

Kan någon vara snäll att förklara för mig?

Opererad gallsten, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons