Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare för villaägare

Annons

I Västmanland stiger taxeringsvärdena med 5 procent i genomsnitt från den 1 januari nästa år. På flera håll i länet kommer det att medföra förhållandevis stora höjningar av den kommunala fastighetsskatten.

I Köping råkar den småhusägare som får den högsta avgiftshöjningen ut för en skattehöjning på 3 570 kronor. I Fagersta är samma siffra 3 473 kronor och i Hallstahammar 2 670 kronor.

Dessa höjningar synliggör fastighetsskattens brister – brister som var än värre före 2008 års reform. Då kunde fastighetsskatten för den enskilde småhusägaren, som varit bosatt i sitt villakvarter i decennier, stiga med 10 000-tals kronor.

Nu finns ett skattetak – men bristen på koppling mellan skatteuttag och betalningsförmåga kvarstår.

Inte blir skattehöjningen mer rimlig mot bakgrund av att skatten beräknas på underlag som ofta är helt felaktiga. Taxeringsvärdet ska spegla det faktiska marknadsvärdet men undersökningar har visat att taxeringsvärdet i snitt är felaktigt med över 20 procent. Det innebär att den enskilde tvingas betala skatt på ett påhittat värde som ofta är högre än vad verkligheten visar.

De småhusägare i exempelvis Köping, Fagersta och Hallstahammar som nu får sin skatt höjd med tusentals kronor skulle kanske kunna ha överseende med skatten om alla drabbades på ett likartat sätt. Men så är inte fallet.

Småhusägare i högt taxerade områden – storstäder och attraktiva kustområden – har ett tak på fastighetsskatten som innebär att deras höjningar är mer förutsägbara. Motsvarande skydd mot skattehöjningar på tusentals kronor borde givetvis även gälla i glesbygd och lågt taxerade områden.

Lägg därtill att småhusägare i inlandet beskattas mångdubbelt högre än den som för 10 miljoner kronor köper en bostadsrätt på Strandvägen i Stockholm. Dels genom att lyxvåningen är skattebefriad vid själva köpet – lagfartsavgift och pantbrevsskatt drabbar bara småhusägaren. Dels genom att taket på fastighetsskatten är drygt 1 300 kronor för bostadsrätter, det vill säga ett betydligt mindre skattebelopp än den höjning som nu slår mot inlandet.

Mot denna bakgrund är det rimligt att länets riksdagsledamöter agerar för att skatten på boendet ska bli mer rimlig och förutsägbar även i vårt län. Vi vill därför ställa tre frågor till exempelvis en av moderaternas företrädare i finansutskottet, Staffan Anger, Västerås.

Anser han att det är rimligt att fastighetsskatten ska höjas med tusentals kronor och att småhusägare i vårt län ska drabbas av de största skattehöjningarna?

Hur motiverar man en skattehöjning på tusentals kronor för småhusägare Västmanland, när den totala skatt som ägaren av en lyxvåning på Strandvägen drabbas av endast är 1 300 kronor?

Chefsekonom Villaägarnas riksförbund

Gert Forsberg

Regionchef Villaägarnas riksförbund

Daniel Liljeberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons