Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologisk mat riskerar att bli en lyxprodukt

Ett nytt EU-förslag skulle göra det svårare att handla ekologisk mat.

Annons
Hotas. EU-politikern Christofer Fjellner varnar för att ett nytt för slag från EU-kommissionen innebär att den ekologiska mjölkbonden inte längre kommer kunna odla konventionellt spannmål vid sidan om. Foto: Izabelle Nordfjell/TTFoto:

Efterfrågan på ekomat är rekordstor och förväntas att bli ännu större. Man kan i dag gå in i nästan vilken butik som helst, var som helst i Sverige, och hitta hyllor fyllda med ekovaror. Man skulle kunna tro att detta är något som man jublar över i Bryssel men tyvärr är det raka motsatsen som sker. EU-kommissionen har i stället lagt förslag som kastar grus i maskineriet för det ekologiska.

Om förslaget blir till verklighet skulle det förvandla eko-maten till en lyxprodukt som är dyr och svår att få tag på. Förslaget kräver till exempel att alla butiker som säljer ekologiska produkter ska certifieras, något som innebär att vi kan säga godnatt till ekomjölken i närbutiken eller på macken. Det skulle också bli förbjudet att odla ekologiskt och konventionellt på samma gård. Det innebär att den ekologiska mjölkbonden inte längre kommer kunna odla konventionellt spannmål vid sidan om. För oss som konsumenter blir konsekvensen att ekomjölken blir både dyrare och svårare att få tag på.

Tyvärr slutar inte dumheterna där. För ekomat som importeras ska den europeiska regelboken gälla fullt ut. Den som producerar ekologiska bananer i Dominikanska republiken eller Costa Rica ska alltså följa EU:s regelbok till punkt och pricka. Om våra bönder tycker att EU krånglar till det så är det snabbt insett vad en centralamerikansk bananodlare kommer tycka. I praktiken betyder det att vi kommer tvingas säga hejdå till ekobananerna, möjligheter att odla bananer inom EU är som bekant få. Det är den typen av protektionistiska krav som försvårar för handeln och hindrar utveckling och välstånd.

Reformen skulle göra eko-maten till en lyxprodukt. Knappast det som ekovännerna eftersträvar eftersom det skulle bli svårare för konsumenterna att få tag i eko-varor. Det finns många åsikter om eko-maten men det måste vara upp till människor själva att välja om de tror att det ekologiska är bra för miljön eller inte. Det finns inga skäl för EU att sätta käppar i hjulet för den ekologiska maten och förslaget borde därför stoppas!

Tyvärr ser det nu ut som att regeringen har bestämt sig för att förhandla i stället för att stoppa förslaget. Det är hög tid att regeringen för en gångs skull talar med en tydlig röst i EU. Allt för många gånger på allt för kort tid har regeringen handlingsförlamats på grund av inre slitningar.

Sverige kan inte fortsätta svaja om orimliga krav utan här krävs klara besked. Sven-Erik Bucht måste samla regeringen och se till att förslaget förpassas dit de hör hemma. I papperskorgen.

Christofer Fjellner (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons