Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En text om framtidstro

Annons
Marino Wallsten (S). Bilden är tagen på hans första arbetsdag som kommunalråd.

REPLIK. Svar till vänsterpartisterna Shiro Biranvand, Pia Boiardt, Hans Granlund och Stig Henriksson, den 9 februari.

Ja, vad ska man säga? Man diskuterar en introduktionstext till en kortversion av kommunens budget. Man kan ju beskyllas för att de uttalanden man gör i sin roll som kommunalråd också kan vara propaganda. Inledningstexten till kortversionen av budgeten författades en tid före själva beslutet i kommunfullmäktige, och fick ändras några gånger med anledning av det politiska kaoset på nationell nivå.

Texten försöker inget annat än att förmedla hopp och framtidstro, att vårt kollektiva ansvar ligger i att upprätthålla en god ekonomi utan att sänka kvalitén, att förbättra allas vår vardag.

Den uppgörelse som träffats med församlingen är en del av och ett avslut på sex (!) samtidigt pågående rättsprocesser. Utgår man ifrån kammarrättens dom gällande 2010 års skolpeng där kommunen dömdes att betala 4,6 miljoner kronor, så fanns ingen som helst anledning till att anta att förvaltningsdomstolen skulle döma annorlunda för åren 2011–2013.

Kommunen hade att välja mellan att låta tvisteförhandlingarna ha sin gilla gång och med mycket stor sannolikhet blivit dömda att betala skolpeng på samma grunder som för 2010, eller genom förlikning komma överens om ett belopp för åren 2011–2013.

Utbildnings- och fritidsförvaltningen har frågan om bidragsnivåerna på sitt bord och förvaltningschefen äger rätt att föra kommunens talan i alla tvistefrågor rörande detta, själv eller genom fullmakt till juridiskt ombud, inkluderat att göra upp i godo. Det är ren verkställighet och fullt tillåtet.

Jag själv kan därför knappast ta åt mig äran att på egen hand ha bestämt något i detta. Men jag skriver under på det varje dag. Kommunen sparar för egen del omkring 150 000 kronor per utebliven rättsförhandling. Inte bara i de sex då pågående ärendena, utan också alla framtida ärenden. Lägg sedan till all den kostnad i form av nedlagd tid som personal avsatt i alla dessa ärenden.

Det måste vara mer rimligt att en gång för alla få ett avslut. Inte minst är det en mer ansvarsfull hantering av skattemedel och definitivt inget försvagande av ekonomin.

Att bekämpa en redan etablerad friskola av ideologiska skäl, kommer inte någon till gagn. Eleverna och lärarna på friskolan är dem som har lidit mest av detta. De är också medborgare i kommunen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons