Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få godkända elever

Annons

I Fagersta-Posten (2/1) redovisas resultat från Skolverkets analys Salsa, som visar att 89 procent av niorna på Centralskolan i Norberg gått ut med godkända betyg.

Men endast 47 procent av niorna på Lindgårdsskolan i Fagersta, den sämsta skolan i norra länet i denna undersökning. Kyrkorådsutskottet har haft ett sammanträde efter att dessa resultat presenterats, och man tog inte ens upp frågan. Det är minst sagt skrämmande.

Utöka den löpande insynen! Det är sannolikt den enskilt mest betydande delen i hur Lindgårdsskolan ska kunna förbättras. Men inom kyrkan gör man helt tvärtom.

Kyrkorådet i Västanfors-Västervåla församling, uteslöt i somras mig själv och Ingalill Söderström från kyrkorådets verksamhetskommitté för Skola och förskola.

Som anledning angavs att församlingens beslutande organ, där Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan har egen majoritet, och kommunens beslutande organ, där Vänsterpartiet i Fagersta har egen majoritet, sedan en längre tid haft helt olika uppfattningar i ett flertal konkreta frågor och att vi som socialdemokratiska ledamöter finns representerade i båda dessa organ.

Eller var det för att vi bland annat var kritiska till hur våra nior blev behandlade? Att vi

påpekade att det nästan hela förra skolåret saknades lärare i vissa ämnen?

Man hade kunnat ordna detta, men skolledningen för Lindgårdsskolan försäkrade för oss socialdemokrater att alla elever skulle ha det som behövdes när de gick ut nian. Jag vet inte om de 53 procent av eleverna som inte fick godkända betyg när de gick ut skolan i våras håller med om detta.

En sak känns säker, man vill inte ha någon insyn i skolverksamheten. Nu börjar jag förstå varför.

Det blir lite vilda västern över det hela, och det blir resultat där knappt hälften klarar av att gå ut med godkända betyg. Rätten till utbildning är grundläggande och skolorna är en av samhällets viktigaste institutioner. Varje undermålig skola berövar eleverna delar av deras framtid. Ett enigt kyrkofullmäktige tog en gång ett beslut om att vi skulle driva en skola i ”världsklass”, att vi inte skulle tumma på kvalitén. Vi socialdemokrater anser inte att vi lever upp till det.

Vi folkvalda ledamöter i kyrkofullmäktige vill ta vårt ansvar och fullfölja det uppdrag vi en gång tilldelats, men som nu tagits ifrån oss. För vi behövs.

Fagersta kan bli bättre.

Socialdemokraterna i Fagersta

Niclas Bergström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons