Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faktafel, politiker!

Annons

I Fagersta-Posten (5/8) säger

kyrkoherde Henrik Rydberg att församlingen kan köpa Klockarbergsskolan, men att det inte är planerat vad byggnaden ska användas till vid ett eventuellt köp.

Vore det inte i så fall rimligt att vänta med att lägga museet i malpåse tills kyrkoherden vet vad han vill göra och framförallt vad han får göra för länsstyrelsen. I avtalet står nämligen att ägaren inte får göra några ändringar utan att kontakta länsstyrelsen.

Förhoppningsvis går det att vädja till kyrkoherden och be honom skynda långsamt.

Kommunen däremot har plötsligt fått väldigt bråttom. Så sent som strax före valet i höstas gick Ove Nilson, V, ut med det glädjande budskapet att Klockarbergsskolan inte skulle säljas.

Nu brinner det i knutarna – och försäljningen av Klockarbergsskolans avyttrande ska rädda vård, skola omsorg även om många ideella kan utföra reparationer.

300 000 kronor lär inte ge mycket till omsorgen, inte heller till skateboard, cykelramper med mera.

Jag lyssnade på kommunstyrelsens sammanträde (9/8). Där beslutades som bekant att Klockarbergsskolan ska försäljas till kyrkan för 300 000 kronor.

Avtalet har inte varit uppe i barn- och utbildningsnämnden. Allting har gått med ilfart utan att nämndledamöter på semester hunnit överlägga.

Kommunstyrelsen fattade beslutet utifrån felaktiga grunder. Besökarantalet har aldrig varit så lågt som 100 elever per år, vilket varit det starkaste argumentet för många styrelsemedlemmar.

Visserligen höjde Ove Nilsson, V, antalet till 300 per år under mötet, men sanningen ligger runt 1 000 elever. Det under maj månad, då det är ett roligt studiebesök för skolklasser.

I år besöktes museet av 20 klasser i terminsslutet, vilket framgår av besöksboken i Klockarbergsskolan. Men tycker Fagersta Turism att detta antal inte räcker, kan man ju bidra med annonsering och marknadsföring. Guider är ju gratis.

Nästa argument för försäljning är att huset är i stort behov av reparation. Enligt fackmän behövs inte allt på en gång och som tidigare sagts finns tillgång på ideell arbetskraft, målare, snickare och elektriker. Brinellskolans elever på yrkesprogrammen kan även ställa upp med hantverksarbeten.

Nej skälet till den snabba försäljningen har nog inte kommit i dagen än, även om man kan ana vad det handlar om.

Det fulaste i det här agerandet är dock hur man behandlar en hedersman i kommunen genom att förstöra hans livsverk.

Många tänker gå ur kyrkan och ännu fler rösta annorlunda nästa val. Detta glömmer vi inte.

Siv Stenås, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons