Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finländare var själva på flykt för inte länge sedan

Det gjorde mig fruktansvärt ont när jag hörde om flyktingarnas ankomst till en ort i Finland. Bussen blev bland annat utsatt för stenkastning.

Annons
PÅ flykt. Människor evakueras från Karelen och Porkala i Finland 1944. Foto: TT

Här har de flytt från otroliga upplevelser. Nu kom de i tron att de var i trygghet. Ja deras känslor kan man nog bara ana.

Har de människorna på orten det gäller totalt glömt eller aldrig hört talas om kriget som Finland upplevde på 40-talet? Sverige tog då emot många finska barn och finska familjer kom till Sverige och fick arbete och bostad. Då var det inte brist på arbetstillfällen och bostäder. Men ingen fordrade att få bättre yrke. De började från början och arbetade upp sig till något så småningom. Arbetet bestod oftast av slitsamt skogsarbete och verkstadsarbete. Och de var goda arbetare.

Inga bidrag fanns, de kom med två tomma händer ena dagen och nästa dag var de i arbete.

Inga möbler, en del möblerade med sockerlådor av trä som fanns då. Kanske kom de över någon stol. Och så här var det för många andra invandrare från andra länder som fick arbete på verkstäder.

Inte sagt att alla finländska orter har agerat som den omtalade. Många flyktingar har nog fått ett bra mottagande. Men så är det. Det finns oliktänkande överallt, även i Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons