Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försämra inte för sjuka

Annons

Regeringen vill att de nationella högkostnadsskydden för sjukvård och läkemedel ska höjas. Förslaget innebär att frikortsgränsen för sjukbesök skulle höjas till 1 100 konor (från 900 kronor i dag) och för läkemedel till 2 200 kronor (jämfört med 1 800 i dag).

Vad regeringen bortser ifrån är att en sådan höjning med stor sannolikhet leder till att människor i behov av vård avstår av kostnadsskäl. Förslaget sägs syfta till att landstingen ska få mer resurser till vård, men vi anser inte att detta ska ske på bekostnad av de ekonomiskt mest utsatta i samhället.

De grupper som är i störst behov av hälso- och sjukvård är ofta redan i dag i en utsatt ekonomisk situation på grund av sin ohälsa. Det är också dessa grupper som kommer att drabbas mest av de föreslagna höjningarna.

Det handlar i synnerhet om äldre och kroniker som besöker sjukvården ofta och är beroende av många mediciner.

Regeringen vill också genom höjningen av högkostnadsskyddet underlätta för landstingen att styra patienterna mot en mer ”ändamålsenlig vårdkonsumtion”, men effekten riskerar att bli den rakt motsatta. I värsta fall kommer de grupper som är i störst behov av vård att avstå från ändamålsenlig och förebyggande vård.

Det resulterar inte bara i högre kostnader för kommuner och landsting utan på sikt även sämre och mer ojämlika levnadsvillkor.

Vi anser att regeringen bör genomföra en ordentlig konsekvensanalys av sitt förslag om höjt högkostnadsskydd, i synnerhet när det gäller effekten på jämlik och jämställd vård och skillnader i ohälsa hos befolkningen. Den borgerliga regeringen driver en konsekvent politik som försvårar vardagen för redan utsatta grupper.

Om ambitionen är mer resurser till hälso- och sjukvården är ökade statsbidrag till landstingen en bättre och mer rättvis lösning.

Sveriges hälso- och sjukvård ska vara offentligt finansierad och vård ska ges efter behov. Ingen ska behöva avstå från att söka vård för att man inte har råd.

Landstingsråd

Juha Rundgren, V

Landstingsråd

Barbara Conte, MP

Landstingsråd

Denise Norström, S

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons