Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens sjukvård viktigare än käbbel

Vi liberaler markerade inför det senaste valet att Fagersta inte är Vänsterns huvudstad. Vi fick tydligen rätt och vi välkomnar överenskommelsen mellan S och M.

Annons
Vad händer? Framtiden för Bergslagssjkhuset är osäker. Det krävs en långsiktig lösning, framhåller skribenten.Arkivfoto

Att ha insyn i kommunpolitiken utan att vara inblandad i det pågående käbblet, gör att man fritt kan fundera. Varför tappade Vänsterpartiet 45 procent av sina röster vid det senaste valet?

Svaret börjar de nu själva leverera. När maktens abstinensbesvär nu framträder så tydligt och starkt, då måste det bero på en lång tids maktposition som berusat och skapat ett starkt maktberoende. Det var nog det som väljarna insåg och som vi nu ser bevis på.

Maktens rollbyte krävde ansvarstagande av tidigare makthavare. Att ge stöd men att inte styra, att dela med sig och stötta med sin erfarenhet men låta andra ta ansvaret och besluten. Allt detta utmanar det egna maktbegäret men skall givetvis uppfyllas om man har en överenskommelse om samarbete med det parti som blev störst. Vad finns det för botemedel mot maktens abstinensbesvär?

Nu är det lagtolkning om representationer i olika nämnder och utskott som hamnat i sandlådan. Man kan, och det är givetvis fullt lagligt, frivilligt avstå från vissa enstaka poster om målet är bättre stabilitet och mindre käbbel. Så varför denna konflikt om grundmålet är gemensamt, Fagerstas bästa? ”Här får du livstid” måste ha feltolkats till att endast gälla vänsterpolitiker.

För oss liberaler finns det områden som är väsentligt viktigare för Fagerstas kommuninvånare än ovanstående. Tillgång till nära och kvalificerad sjukvård är ett sådant område. Nyligen besökte vi Bergslagssjukhuset tillsammans med våra representanter från landstinget. Avgående och nyanställda enhetscheferna från Mitt Hjärta informerade och lät sig utfrågas.

Kontraktet med företaget Mitt Hjärta, som driver sjukhuset, går ut om ett år men har nu förlängds ytterligare ett år. Situationen om två år är alltså mycket osäker. Även om den revisionsrapport, aug 2015, som granskade Mitt Hjärtas verksamhet i Fagersta, gav en positiv bedömning av verksamheten, så finns det givetvis flera områden som borde kunna förbättras.

Verksamhetens långsiktighet är avgörande för att vi i Fagersta och angränsande kommuner skall känna oss trygga. Långsiktigheten är även avgörande för viljan att investera och inte minst för möjligheten att få kompetent personal att satsa sina arbetsår på sjukhuset. Vi liberaler vill fördjupa oss ytterligare i denna viktiga fråga och medverka till en trygg och långsiktig lösning.

Vi kommer att återkomma, och ni som vill bidra med egna synpunkter i denna viktiga fråga, kontakta oss gärna.

Magnus Bohman (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons