Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäller inte besöksantalet

Annons

Jag var en av de åhörare som närvarade vid senaste kommunstyrelsemötet för att följa beslutet om Klockarbergsskolans försäljning.

Det här framkom under mötet: ”Underhållet är för dyrt i förhållande till antalet besökare. Innan museet packas ner och flyttas ska det dokumenteras. En grupp barn bjuds in för att agera statister och får delta i en skollektion som förr i tiden. Tänk vilken upplevelse för dessa barn! Filmen kan sedan visas i skolan, på biblioteket eller på hembygdsgården. Ett betydligt billigare alternativ för kommunen!”

Det är uppenbart att flertalet i den grupp som var samlade för att ta beslut om försäljning aldrig satt sin fot i museet.

Under åren 1996-2000 hade vi i snitt 1 100 besökare per år i museet. De flesta var skolklasser.

Alla elever fick låna tidstypiska kläder och delta i en gammaldags skollektion ledd av en sträng magister respektive fröken. Av gästboken att döma blev detta mycket uppskattat.

Hembygdsföreningen filmade Ingvar Holmer när han med inlånade ”statister” och stor publik 1991 genomförde ”Examen i skolmuseet”. Under senare år har även Clary Pettersson filmats, under en av sina många ”lektioner”.

Att besöksantalet sjunkit de senaste åren beror på den osäkerhet som rått om museets vara eller icke vara. Hembygdsföreningen har helt enkelt inte vågat satsa på marknadsföringen.

Att bevara en kulturhistoriskt intressant byggnad handlar inte om att räkna besökare. I det här fallet har vi en unik chans att föra ett kulturarv vidare.

Om kyrkan bestämmer sig för att riva skolhuset, hoppas jag att någon annan får chansen att överta den fina timmerstomme som duktiga timmermän sammanfogade för 160 år sedan.

Rita Södergård, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons