Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna rättvist byte

Annons

Prästlönetillgångar i Västerås stift varken kan eller vill avyttra skogsfastigheter till underpris

Fagersta kommun vill förvärva en sjönära skogsfastighet av Prästlönetillgångar i Västerås stift. Det har skapat en debatt som kräver en del klarlägganden.

Prästlönetillgångar i Västerås stift kan liknas vid en stiftelse som förvaltar bland annat jord och skogstillgångar på uppdrag av Svenska kyrkan.

Det är alltså inte Västanfors församling som diskuterar markförsäljning med kommunen vilket många tror.

Verksamheten drivs affärsmässigt och har tydliga avkastningsmål. Avkastningen går till stiftets och församlingarnas verksamhet. Vi varken kan eller vill sälja skogsfastigheter till underpris. Det skulle stå i strid med de regler som styr vår verksamhet.

Efter att en tids diskussion mellan oss och Fagersta kommun som inte resulterat i någon överenskommelse föreslog Prästlönetillgångarna ett markbyte för att komma framåt.

Efter att Fagersta kommun under våren kommit med ett stort antal förslag på markbyten som varit så ofördelaktiga att vi upplevde dem som provocerande, samtidigt som förhandlingsklimatet nådde lågvattennivå, valde vi före sommaren att stranda förhandlingarna.

Men det finns ingen låsning från vår sida i denna fråga – kan Fagersta kommun erbjuda ett markbyte eller dylikt som motsvarar den mark de vill förvärva i värde och attraktivitet så är vi öppna för återuppta en diskussion.

Stiftsjägmästare i Västerås stift, och ansvarig för förvaltningen av Prästlönetillgångar i Västerås stift

Erik Ling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons