Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna saklig vargdebatt

Annons

Magnus Bohman, Folkpartiet i Fagersta, vill (14/12) veta hur Vänsterpartiet Fagersta ser på vargfrågan. Partiet har inte formulerat någon lokal partiståndpunkt då den inte är en fråga som hanteras på lokal nivå.

Men det är säkert hög tid att göra detta då vargdebatten nu även nu även blossat upp även i Fagersta.

Ska jag ändå försöka ge några personliga synpunkter så är det som följer. I princip delar jag Folkpartiets officiella syn:

Folkpartiet står bakom riksdagsbesluten om ett etappmål på 20 föryngringar per år och att antalen individer inte ska överstiga 210 vargar, men anser att det övergripande målet är en genetisk frisk och jaktbar vargstam.

Folkpartiet vill därför påskynda invandring eller inplantering av vargar från genetiskt starka populationer samtidigt som en begränsad och kontrollerad licensjakt kan ske förutsatt att inventeringen visar på tillräckligt många föryngringar.

Jag ser det dock som självklart att skyddsjakt ska vara tillåten för att skydda tamboskap

eller om ett rovdjur börjar bete sig med ett för arten onaturligt beteende. Som sådant uppfattar jag bland annat om de vanligtvis skygga djuren vanemässigt söker sig till bebodda platser.

Men, som sagt, någon djupare kunskap i frågan har jag inte enär den inte är en fråga som avgörs lokalt. Jag inser människors oro för barn, hundar, tamboskap och jaktbyte så frågan är väl värd att diskutera.

En from förhoppning är att det kan ske i ett mer lugnt och sakligt tonläge än debatten förs på många andra platser i landet.

Kommunalråd, Fagersta

Stig Henriksson, V

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons