Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge gymnasieskolans yrkesprogram ett lyft

Vi socialdemokrater vill forma ett samhälle där varje människa har möjlighet att påverka både sin egen framtid och samhällsutvecklingen

Annons
Träning. Gymnasieskolans yrkesprogram måste utvecklas så att de blir mer attraktiva för eleverna, skriver Socialdemokraterna inför partiets kongress.Foto Ingvar Karmhed/TT

Att ha ett jobb och en egen försörjning är en viktig förutsättning för att kunna uppleva denna makt och frihet. Arbetslösheten har bitit sig fast på höga nivåer och den förra regeringen lyckades inte, trots högt ställda löften, minska arbetslösheten.

Regeringen har satt upp målet att Sverige ska ha lägst arbetslöshet år 2020. För att uppnå detta räcker det inte att passivt vänta på att ekonomin ska utvecklas. Sverige behöver en ny jobbagenda: offensiva investeringar i infrastruktur och bostäder, en aktiv näringspolitik för växande företag och ökad export samt kunskapsreformer som rustar människor för framtidens arbetsliv.

För att uppnå högt ställda mål, krävs nyfikenhet och politisk kreativitet. I Västerås har politiker och tjänstemän tillsammans visat sådan kreativitet i arbetet med Ung Resurs, även känd som Västeråsmodellen. Ung Resurs ger unga möjligheter samtidigt få in en fot på arbetsmarknaden och till studier av olika slag. Det är en modell vi socialdemokrater tror på och regeringen har inspirerats av denna modell i arbetet med de utbildningskontrakt som införs i och med vårens budget.

Arbetslösheten är inte jämnt fördelad över befolkningen. Människor utan gymnasieutbildning har dubbelt så stor risk att bli arbetslösa än de människor som har en sådan. Genom att utbildning rustar vi människor för framtiden och gör att människor kan ta de jobb som finns. Vi socialdemokrater vill att alla unga ska klara en gymnasieutbildning innan 25-årsåldern. Det gör att de som individer har bättre möjlighet att ta de jobb som finns och det gör att vi får ett samhälle som är mer hållbart och inkluderande.

För det råder en paradoxal situation på arbetsmarknaden. Samtidigt som Sverige har en så hög ungdomsarbetslöshet att EU ger oss krisstöd, larmar allt fler företag att de har svårt att hitta folk att anställa. Vi måste ha ett utbildningssystem som ger alla människor förutsättningar att förverkliga sina drömmar och samtidigt förmår att säkra kompetensförsörjningen av strategiskt viktiga branscher och näringar.

Gymnasieskolans yrkesprogram är en otroligt viktig del i detta utbildningssystem. De gör dels att unga snabbt kan få ett bra jobb och dels att företagen kan anställa människor med rätt kompetenser.

Tyvärr har intresset för att läsa ett yrkesprogram sjunkit, inte minst sedan den förra regeringen gjorde om gymnasieskolan. Gymnasieskolans yrkesprogram måste därför utvecklas så att de blir mer attraktiva för såväl elever som potentiella arbetsgivare.

Företag och branscher måste ta ett större ansvar och bli mer delaktiga i hur framtidens yrkesutbildningar formas. Vi ser över hur allmän behörighet till högskolan kan återföras. Unga är inte dumma, de vill ge sig själva möjligheten att välja och välja om.

Vi socialdemokrater vet att arbetslösheten kan bekämpas. Vi har gjort det förut och vi har bestämt oss för att göra det igen. Genom den jobbagenda vi presenterar på partikongressen i Västerås pekar vi ut en riktning. Men arbetet mot arbetslösheten är ett gemensamt ansvar. Vi är beredda att ta vår del av det ansvaret.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons