Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge skolkare hjälp!

Annons

När jag gick på högstadiet började jag skolka. En anledning var att om man kom sent till lektionen fick man skäll in för hela klassen. Det gjorde att om jag visste att jag skulle komma sent så struntade jag hellre i att gå på lektionen.

Jag hade ingen bra kontakt med klasskompisar på vissa lektioner. Det gjorde att jag tyckte det var jobbigt att gå dit. Ofta ser de andra klasskompisarna ner på den som skolkar och det gör att man ännu hellre inte vill gå dit, allt blir bara en ond cirkel.

Gympan gick jag ogärna till, främst för att jag aldrig varit så sportig av mig, då är det väldigt känsligt att springa eller andra idrottsliga övningar inför andra som är mycket bättre.

Jag kan förstå att ungdomar som utvecklats sent eller uppfattar sig själva som tjocka tycker det är jobbigt att duscha med andra. De som skolkar har ofta dåligt självförtroende.

Det är konstigt att man inte är myndig förrän vid 18 års ålder, men ändå ska ett val man gjort när man var omyndig kunna påverka än resten av livet.

Det är inte lätt för föräldrar att stoppa skolk. Jag hade många möten i skolan och kvällssnack med mina föräldrar i högstadiet.

Vad ska föräldrarna göra mer än att dra in veckopengen eller prata med en? De kan inte följa en till skolan och se till så man går in på lektionen.

Som tur var hamnade jag i en underbar klass på gymnasiet som jag trivdes bra i, jag slutade skolka helt. Antagligen för att jag träffade många nya kompisar och på så sätt fick bättre självförtroende.

De med redan dåligt självförtroende får ännu sämre, de flesta ger nog upp helt eftersom de inte får en ny chans att visa att de har mognat.

Jag tror att ett bra sätt att få ungdomar att sluta skolka är att se till att de får vänner. Man kunde ha KBT-möten med ungdomarna tillsammans med en kurator, de får sitta i en ring och berätta varför de skolkar och försöka hjälpa och stötta varandra.

Före detta skolkare, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons