Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör det lättare för unga att få det första jobbet

Sverige är på väg åt fel håll. Idag befinner sig var sjunde person i arbetsför ålder i utanförskap.

Annons
Jobbsökande. För unga och utrikes födda föreslår Moderaterna en ny väg in på arbetsmarknaden.Foto: Henrik Montgomery/TT

I Västmanland lever över 23 000 personer i utanförskap vilket är 16,3 procent av befolkningen i länet. Det visar tydligt att den potential som finns i Västmanland inte tas tillvara. För dem som drabbas av det nya utanförskapet blir vägen till det första jobbet allt längre. I dag är det särskilt unga som inte klarat sin gymnasieexamen och utrikes födda som har allt svårare att få sitt första jobb. För att minska utanförskapet, öka tryggheten och förbättra integrationen föreslår Moderaterna därför en rad åtgärder.

Vi vill göra det mer lönsamt att ta det första jobbet. Förstajobbet-avdraget är en riktad skattelättnad på små inkomster som innebär att till exempel ett vårdbiträde kan få upp till 2 000 kronor mer om året att röra sig med. Avdraget beräknas leda till motsvarande 10 000 nya heltidstjänster.

Nya och enklare vägar in på arbetsmarknaden för unga och utrikes födda behövs. Vi föreslår därför en ny anställningsform för unga och nyanlända, en förstajobbet-anställning. Anställningen ska då vara tidsbegränsad, upp till 18 månader, och syftar till större möjligheter att visa vad man går för.

Moderaterna vill att det utbildas och anställs tusen nya poliser de närmaste åren för att skapa förutsättningar för en synlig och närvarande polis. Det behövs riktade resurser i områden där utanförskap, brottslighet och gängkriminalitet är stora problem. Därför vill vi att fler socialarbetare ska kunna vara ute på fältet för att möta unga som riskerar att hamna i utanförskap och kriminalitet.

Vi vill också att straffen ska skärpas för allvarliga våldsbrott och för brott som begås inom ramen för den organiserade brottsligheten. När brottsligheten och samhället förändras måste lagstiftningen vara tillräcklig och polisen ha tillräckliga medel för att använda den.

I tider av oro i vår omvärld behöver vi en stabil politik för Sverige. Därför är det bra att vi, precis som Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Danmark, inför temporära uppehållstillstånd. Ett tillfälligt uppehållstillstånd blir permanent om man innehaft en anställning och uppvisad inkomst i sex månader. Vi tror att det är ett viktigt steg för att öka drivkrafterna till integration.

Sammantaget är detta viktiga reformer för att hindra det nya utanförskap vi ser växa fram. Sverige, Västmanland och Fagersta kan mer.

Jan Johansson Jessica Polfjärd Elisabeth Unell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons