Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör så här, S!

Annons

Socialdemokraterna är i kris efter sitt sämsta valresultat i mannaminne. Vad är fel, hur blev det så?

Att kalla partiet för marginaliserat är grovt felaktigt. Men… vad har gjort att socialdemokrater inte känner igen sig, inte ens i sitt eget parti? Oavsett om socialdemokraten i fråga är är partiledare eller gräsrot.

För att skapa förnyelse bör man känna sin historia. Socialdemokraterna bildades av löntagare som krävde sin rätt såväl på arbetsplatserna som i samhället i övrigt. Det bildades som Sveriges arbetareparti, där samtliga löntagare deltog som bärare av demokratiska värderingar.

Med reformer bildades välfärdssamhället som varit ett föredöme runt om i världen och en mall för samtliga politiska partier i Sverige.

Inte minst för det nya arbetarepartiet Moderaterna som övertagit socialdemokratins värdeladdade terminologi.

Dock skiljer sig politiken oerhört. Det kan alla som hamnat i utanförskap efter sjukdom och arbetslöshet intyga, trots att M-politikerna hävdar att de är där för att inte hamna i utanförskap. Som sagt ord är ord, handling är handling.

Reformerna var att bland annat att elektrifiera landet, varje enskild stuga skulle bli upplyst med elektricitet.

Grundtesen var ”av var och efter förmåga till var och en efter behov.” Post levererades, tågen gick i tid även på vintern, sjukvård fanns och det fanns BB i stort sett varje kommun.

Det är viktigt är att människan åter sätts i centrum och inte betraktas som ett särintresse. Kan socialdemokratin styra politiken dit igen kan partiet åter bli statsbärande parti, eljest är risken stor att partiet krackelerar och orden blir, som det moderata välfärdsexprimentet, ett sätt att lägga ut dimridåer bara för att tillskansa sig makt.

Om nu Socialdemokraterna är en bred rörelse med många kompetenta företrädare. Städa uppifrån och förnya hela verkställande utskottet, förslag på namn:

Välj Peter Hultqvist, Dalarna, som partiordförande och Leif Pagrotsky, Göteborg, som partisekreterare, utöver dem borde Anders Lago Södertälje, Håkan Juholt, Kalmar län, Veronica Palm, Stockholm, Pia Nilsson, Västmanland och Hans Tilly, Byggnads, ingå.

Ersättare: Lars Lindgren Transport, Anna Johansson, Göteborg, Monica Haider, Älmhult, Berit Högman, Värmland, Jörgen Hellman, norra Älvsborg, Mats Johansson, Blekinge och Sven-Erik Bucht, Haparanda.

De är väl skickade att leda Socialdemokraterna. Namnen borgar för ett stort förtroende.

Peter Lilja

Oberoende demokrat, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons