Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre ett test för mycket

Annons

Apropå Ola Wahlstens krönika (15/2). Jag läser och förundras över hur tanken går hos de som anser sig kränkta av polisens arbete med att bekämpa narkotikabruket. Unga människor och även föräldrar har uppenbarligen hört av sig till redaktionen med kritik över polisens agerande i narkotikabekämpningen.

Jag kan inte låta bli att ägna en tanke till de föräldrar som förhoppningsvis varit tacksamma om de fått vetskap och information gällande barnens eventuella drogmissbruk.

Då hade de kanske haft en möjlighet att stödja, hjälpa och förhoppningsvis finnas till hands och kanske även i bästa fall rädda sitt barn från ett liv i missbruk.

Jag är fullt medveten om att det inte alltid är möjligt att rädda en människa som är på väg in i ett missbruk eller redan lever i ett, men chanserna är betydligt större om föräldrar och närstående uppmärksammats och nåtts av informationen.

Jag arbetar sedan tio år som skolsköterska på högstadium/gymnasieskola, i mitt yrke har jag och mina kollegor anmälningsplikt, det betyder att vi är skyldiga att anmäla till lämplig myndighet om ett barn far illa.

Risken finns naturligtvis att vi missbedömt och har fel, så kan det vara. Elev och familj kan uppleva sig kränkta och det är i sig är mycket beklagligt.

Men känslan av att oron inte var befogad borde uppväga kränkningssituationen.

Att välja att inte anmäla/slå larm är för mig och mina kollegor detsamma som att begå ett tjänstefel. Jag hör av och till i mitt arbete att en del av eleverna, men långt ifrån alla, har en alltmer liberal syn vad gäller droganvändandet (narkotika), denna inställning skrämmer mig.

Vad jag också är medveten om är att flertalet droger inte går att påvisa via olika (urin/blod)tester, och att landets laboratorier arbetar för högtryck med att lösa gåtan, gudskelov för det.

Vad beträffar gammal eller ung i yrket, i detta fall polisens, så anser jag helt klart att erfarenhet är en tillgång. Men att en polis med många års erfarenhet i yrket ska vara bättre än en ung polis, är nonsens för mig.

För mig är det personlig lämplighet som avgör, det är enligt mitt sätt att se så i det flest yrken.

Jag försvarar definitivt inte de poliser som ”trampar i klaveret” vad gäller oskyldiga människor. Det är tråkigt, men förmodligen ofrånkomligt. Att man i detta fall väljer att lägga ut händelsen på polisens hemsida är helt klart olyckligt, jag har ingen aning om varför detta görs.

Det är förvånande att Ola Wahlsten som ”gammal” journalist i yrket kritiserar polisens arbete på det sätt han gör i sin krönika.

All heder till Fagersta poliskår ung som gammal i yrket, fortsätt med ert arbete gällande narkotika bekämpningen, med anledning av det så räddas förhoppningsvis med stöd av nära och kära någon från ett liv i missbruk.

Åsa Lindfors, Norberg

SVAR DIREKT . Att vara drogberoende – vilket även gäller den lagliga drogen alkohol – är ett helvete för såväl den enskilde som anhöriga. Så självfallet är jag positiv till polisens och andras arbete mot droger.

Vad jag främst är kritisk mot är att polisen på sin hemsida offentliggör en misstanke om narkotikabrott med uppgift om kön, ålder och plats, trots att det preliminära provresultatet friat personen. När dessa personer frikänts slutgiltigt läggs ingen information ut om detta. Och mycket av den övriga brottsligheten lägger ju polisen inte ut alls på sin hemsida. Den blir känd först när åklagare eventuellt väcker åtal.

De flesta här i trakten som tas in för prov och senare straffas är påverkade av antingen hasch/cannabis, amfetamin eller läkemedel. Eller en blandning av olika preparat. De vanligaste analyserna inom rättskemi gäller amfetaminer, bensodiazepiner, buprenorfin (Subutex), cannabis, ecstasy, kokainmetaboliter, LSD, metadon, opiater och Propoxifen.

Åsa Lindfors påstående att flertalet droger inte skulle gå att påvisa i urin och blod stämmer inte alls, utan gödslar bara rykten om att de som frikänts nog kanske ändå var skyldiga. Det är inte

acceptabelt i ett rättssamhälle.

De flesta som tas in av polisen är för övrigt påverkade (drogade) av alkohol, vilket är helt lagligt hur berusad man än är.

Ola Wahlsten, Fagersta-Posten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons