Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre ingen vikarie?

Annons

För några dagar sedan tog jag kontakt med en bemanningsassistent för hemtjänst och äldreomsorg i norra länsdelen, för att fråga om vikariat.

Assistentens första svar blev att fråga om jag hade en vårdutbildning, vilket jag inte har, men har en sammanlagd arbetslivserfarenhet från äldreomsorgen på drygt två år.

Därför blev jag hänvisad att söka jobb till sommaren, då man inte tog in outbildade vikarier mellan semesterperioder. Men när jag då återigen frågade om behovet av vikarier svarade assistenten bara att ”det har inte med saken att göra”.

Jag blev lite upprörd och frågade om hon hellre låter personalen gå kort om folk än att ta in outbildade som vill jobba. Svaret blev då ”det är klart att vi behöver folk, men då måste du ha en godkänd vårdutbildning”.

När jag även försöker framställa min reella kompetens blir jag bara hänvisad att använda den vid min ansökan till sommaren.

Har reell kompetens ingen som helst betydelse längre? Jag är verkligen inte motståndare till utbildning, utan tycker tvärtom att utbildning ska uppmärksammas och uppmuntras till.

Men om man har att välja mellan att få outbildade vikarier

eller inga vikarier alls, vad väljer man då?

Om anledningen till att man bara vill ha utbildade vikarier är att man vill höja kvaliteten i kommunens äldreomsorg och hemtjänst blir frågan om valet ännu större.

Att låta den ordinarie personalen gå kort med för låg bemanning kan knappast vara kvalitetshöjande. Det borde öka belastningen för personalen både i det fysiska och psykiska arbetet. Men det kan absolut inte vara bra för brukarna, de som vi arbetar för.

Ni som är chefer och bemannare, hur tänker ni här egentligen?

Arg vikarie, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons