Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotat samarbetsklimat

Annons

I sin iver att visa handlingskraft riskerar nu Socialdemokraterna att slå sönder hela den samverkanskultur som finns i Norberg såväl med fackliga organisationer som med övriga politiska partier.

Den nyss avslutade budgetprocessen liknar ingenting vi känner igen sen tidigare. Början var god i våras med samverkan och förslag från utskotten. När sedan den nya skatteprognosen kom började den cirkus som resulterat i att fullmäktige nu fattat beslut om åtgärder som varken är förhandlade eller konsekvensutredda.

Budgetberedningen gav ledningsgruppen i uppdrag att ta fram ett balanspaket för att få till en budget inom ram. Till detta fogades ett dokument från Socialdemokraterna som benämndes ”informella anvisningar”.

Där framgår bland annat att partiet tycker att Unkan och kulturskolan kan minska sin verksamhet, att Nickebo förskola kan stängas samt att Unkans lokaler och Kärrgruvans gamla skola kan tomställas.

Från Vänsterpartiets sida försöker vi både formellt och informellt vädja till Socialdemokraterna att bromsa upp processen och söka en bredare majoritet för budgetförslaget. Vi får dock inget gehör, så i budgetberedningen gör socialdemokratin vissa ändringar i ledningsgruppens förslag och driver sedan upp det till kommunstyrelsen.

Inför fullmäktige får vi meddelande om att socialdemokratin inte har något som de kan tänka sig att förhandla om så överläggningar är bortkastad tid.

Sammantaget har vi nu ett läge i Norberg som är mycket ansträngt ekonomiskt samtidigt som det parlamentariska läget är svagt. Att då slå sönder den goda samverkanskultur som byggts upp under många år är väldigt riskabelt!

Pratima Åslund, Åke Andersson

och Ulrica Persson

Vänsterpartiet, Norberg

Kent Persson, Majja Neverland,

(Texten är förkortad för webben, hela debattinlägget finns i tidningen 12/12.)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons