Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur gör skolan?

Annons

Följande kan läsas i den överenskommelse som nyligen träffats mellan regeringen och miljöpartiet:

”Frågan om att utvidga skyldigheten för landstingen att erbjuda subventionerad hälso- och sjukvård åt asylsökande, personer som håller sig undan verkställighet av ett beslut om avvisning

eller utvisning samt personer som befinner sig i Sverige utan att ha ansökt om nödvändiga tillstånd för att vistas i landet är föremål för utredning.

Ambitionen är att rätten till subventionerad hälso- och sjukvård ska utvidgas för vissa grupper som i dag saknar tillgång till subventionerad hälso- och sjukvård.

Med utgångspunkt från de förslag som lämnats av utredningen om rätt till skolgång för barn som vistas i landet utan tillstånd ska rätten till skolgång utökas.”

Om överenskommelsen blir lag och olika myndigheter (polis, kommun, landsting/privata vårdgivare) får helt olika riktlinjer att arbeta efter måste det väl strida mot grundläggande principer för rättssäkerhet?

En flykting som söker asyl på avsett sätt kommer kanske att

utvisas, medan en som illegalt vistas i landet blir kvar, får sjukvård och barnen får gå i skola.

Oavsett skyddsskäl torde sannolikheten vara hög att en flykting som agerar på detta sätt på sikt får permanent uppehållstillstånd av humanitära skäl. Vilka signaler sänder Sverige till flyktingsmugglare med överenskommelser som denna?

Hur agerar skolförvaltningen i Fagersta kommun om en elev till en förälder som illegalt (”papperslöst”) vistas i landet vill att sonen/dottern ska börja i skolan? Samtidigt är ju rimligen

polisen ute efter familjen för att verkställa utvisning.

Undrande, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons