Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur jämställd skola?

Annons

Flickor och pojkar behandlas

inte lika i skolan, tycker var tredje elev. Det visar en undersökning som presenterades i SVT:s Lilla löpsedeln nyligen.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni var inbjuden till studion och lyssnade på synpunkter från kloka elever. Hur förhållandet är i Fagersta är inte undersökt ännu.

Det nyligen avslutade jämställdhetsprojektet i Fagersta som genuspedagogerna Tarja Dahlin och Gunvor Ashbourne bedrivit föredömligt är värd all uppmuntran och stöd och Folkpartiet kommer att med intresse följa utvecklingen av ett jämställt Fagersta.

Vår kommunledning med kommunalrådet Stig Henriksson, V, i spetsen har tydligt markerat att jämställdhet är viktigt för kommunens utveckling. För detta gillar vi folkpartister honom. Han har bekräftat en av våra hjärtefrågor sedan länge.

Det är oroande att flickor och pojkar inte får samma möjligheter i skolan. Regeringen tog nyligen emot slutbetänkandet från Delegationen för jämställdhet i skolan som i ett par år bedrivit ett omfattande arbete. Delegationen visade hur pojkar och flickor möts av skilda förväntningar från vuxenvärlden.

Statistiken visar att generellt är pojkars skolresultat sämre än flickors, inte minst när det gäller läsning. Många flickor överpresterar så mycket att de får sämre psykisk hälsa. Stress, mobbning och sexuella trakasserier är viktiga faktorer för ohälsan.

Det är inte acceptabelt att flickor går till skolan med en klump i magen för att de inte

vågar gå på toaletten. Det är inte okej med machokultur som intalar killar att det är töntigt att plugga.

Både tjejer och killar har rätt till en trygg och bra utbildning. Skolan ska vara en trygg plats, där elever möts av förståelse, uppmuntran och förväntningar. Lärandet ska vara i fokus. För att komma till rätta med det behöver vi konkreta åtgärder. Detta tydliggörs i den nya skollagen som träder i kraft i sommar.

Bättre lärarutbildning, fler

lärarledda lektioner, större befogenheter för lärare och krav på att elevhälsan förutom skolläkare och sjuksköterska även ska omfatta tillgång till psykolog och kurator är några lösningar.

Regeringen har även gjort en stor satsning på ökad jämställdhet i kommuner och landsting, där många av projekten inriktats på skolan. Det fortsatta arbetet ska inriktas på att genomföra förslagen från Delegationens utredning.

Vuxenvärlden, såväl föräldrar som skolpersonal, måste ta sitt ansvar för att barn behandlas på ett respektfullt sätt och får möjligheter och förutsättningar att utvecklas.

För Folkpartiet är utbildning och jämställdhet två av våra största hjärtefrågor. En jämställd skola är grunden för allt jämställdhetsarbete. I klassrummet fostrar vi framtidens ingenjörer och undersköterskor, lärare och snickare, företagsledare och politiker med flera yrken och inte att förglömma framtidens entreprenörer och företagare.

En bra skola är en jämställd skola. Är det en möjlighet i Fagersta? Det får framtiden utvisa! Vi folkpartister kommer att driva frågan! Lita på oss!

Gruppledare för Folkpartiet liberalerna, Ängelsberg

Anita Lilja-Stenholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons