Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kan det accepteras?

Den planerade vindkraftsparken med 39 stycken 200 meter höga verk, kallad Målarberget i närheten av Olsbenning tycks få grönt ljus av politikerna i Norberg!

Annons
Lönsamma? Vindkraftverk har en begränsad livslängd, framhåller skribenten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Man undrar hur våra folkvalda ledamöter med totalt ointresse kan se på hur en långsiktig miljökatastrof drabbar en anrik och fin kulturbygd.

De vinstintressen som kortsiktigt driver vindkraftsindustrin grundar sig i de pengar som finns avsatta i statskassan att subventionera byggandet av parker som denna.

Sedan säger affärsmodellen att verken skall säljas till kraftbolag för att drivas vidare. Ett vindkraftverk av den modellen som skall byggas här har en livslängd av 20 år. De går med förlust under de 10-12 första åren och ger därefter vinst. Efter ytterligare åtta år skall de skrotas och den kostnaden är cirka 2 miljoner kronor per verk. Enligt VKS skall de därefter täckas över för att för all framtid stå kvar!

Att våra politiker kan acceptera att detta projekt blir verklighet gör mig förundrad och betryckt. Min undran är berättigad och frågan är vad som styr besluten i detta för Norbergsbygdens mycket miljöförstörande ingrepp på natur och miljö?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons