Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kommunuppgift att bygga upp konditori

Svar till Patrik Eriksson (FP 2016-01-11) och andra som vill att kommunen ska se till att Elsa Andersons återuppstår.

Annons
Nedbrunnet. Andra aktörer kan bygga upp ett konditori. Kommunens pengar behövs bättre till andra saker, framhåller Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson.Foto: Staffan Bjerstedt/arkiv

Som kommunalråd är jag den första att hålla med insändarskribenten om Elsas betydelse för vår kommun, både som motor för besöksnäring, service och handel samt som nav i det sociala livet. Trots den stora betydelsen finns det, som jag ser det, inte någon möjlighet att kommunen finansierar återuppbyggnaden.

Det är hedrande med en stor tilltro till kommunens förmåga men tyvärr är den i vissa fall begränsad. Kommunen finns till för att ge alla oss som bor här grundläggande välfärd, kommunal infrastruktur, trygghet och en meningsfull fritid. Det är vad kommunens politiker måste och vill prioritera när vi fördelar medel.

Det är nog ingen nyhet att pengarna kommunen förfogar över (i år 323 miljoner kronor plus cirka 40 miljoner kronor som ett engångsbelopp) inte räcker till allt vi vill och borde göra i de lagstadgade verksamheterna skola, vård och omsorg.

Att i det läget använda en större summa av skattebetalarnas pengar till att bygga en konditorilokal, med konsekvensen att det blir ännu mindre som kan investeras i fler skollokaler, idrottshall, nytt kylsystem på Granbacken eller den så välbehövliga ROT-renoveringen av de lägenheter kommunen äger, anser jag vore oklokt. Andra aktörer kan bygga konditorilokaler men ingen annan kan investera i kommunens verksamhetslokaler och bostäder.

Trots att Norberg under min tid som kommunalråd har amorterat bort 12,5 miljoner kronor av låneskulden har kommunen fortfarande lån på 89 miljoner kronor som vi betalar cirka 2,5 miljoner kronor per år i ränta för. Om vi skulle låna mer, för att bygga ett konditori, skulle räntekostnaderna öka och mellanskillnaden måste då tas från driften av våra verksamheter. Att få in hyresintäkter på lokalen som överstiger driftskostnaderna för densamma tror jag initialt blir svårt.

Någon har föreslagit att kommunen kunde använda en del av de 40 miljoner kronor vi nyss fick från regeringen för att bygga upp konditoriet. Mitt svar är att de engångspengarna är till för att täcka kostnader för flyktingmottagandet och där finns det stora behov. Vi kan inte försvara att pengar som staten lånat för att ta emot flyktingar används till något helt annat.

Elsa Andersons konditori var Norbergs största turistattraktion och en viktig företeelse för oss norbergare. Kommunen gör vad vi kan för att stötta ägarna i arbetet med en återuppbyggnad men kan inte och bör inte ta över arbetet. Det är inte kommunens huvudsakliga uppgift, det är inte vad kommunen är bra på och det är tyvärr inte något som kommunens tillgängliga medel kan prioriteras till.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons