Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget kafé slog Elsas

På fisketur i Lappland. Jag vaknar till ett sms från min bror Bengt: ”Elsa Andersons konditori brann i natt, gick inte att rädda”.

Annons
Borta. Skribenten minns Elsa Andersons konditori. Bilden är från ett vykort, troligen från 1970-talet.Foto: Norbergs Film/arkivfoto

Det konditoriet var en viktig del av mitt unga liv. En sommar på 1960-talet vikarierade jag på Fagersta-Postens lokalredaktion i Norberg. Var det några veckor eller kanske några månader? Jag vet inte. Jag hade i alla fall Elvisvåg i håret och en grå blazer med axelvaddar.

Från denna tid minns jag inte en enda notis eller artikel eller telefonsamtal i tjänsten, däremot glömmer jag aldrig morgonfikat på Elsa Andersons konditori. Doften av nybakat bröd, den – förlåt – alltid ”nystrukna” personalen och Bergslagens historia i väggarna i borden, stolarna, dukarna och porslinet.

Var förresten dukarna på Elsa Andersons konditori alltid renare och vackrare än på andra ställen? Så kändes det i alla fall.

Även när man satt där ensam vid ett bord hade man, märkligt nog, alltid någon nära sig (kanske ett hårt arbetande hembiträde från 1900-talets början eller en smed från förra seklet, eller ...).

Sedan dess har jag fikat på många platser och i många städer – Stockholm, Göteborg, Paris, London, Bratislava, Fuengirola, Salzburg, Wien … men inte ett enda konditori i någon av dessa städer har kunnat utmana Elsa Andersons konditori i Norberg om förstaplatsen, även om till exempel Café Hawelka i Wien, i sanningens namn, var en rätt svår utmanare.

Denna sorgens dag bryr jag mig – otroligt nog – inte så mycket om det tröga fisket som om det lakoniska sms:et från min bror: ”Elsa Andersons konditori brann i natt …”.

När man är 21 eller 22 och fortfarande har Elvisvåg i håret och grå blazer med axelvaddar och slukar allt av Jolo, Hans Lidman, Hemingway och Jean-Paul Sartre, fattar man inte att man en gång långt där borta i framtiden ska känna det tjockna till i halsen av nyheten om att ett gammalt konditori har brunnit ner.

Det fattar man först när det inträffar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons