Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget kulturhus kvar?

Annons

Vinglig kulturpolitik – eller ingen alls?

Den 26 september 2006 antog ett enhälligt kommunfullmäktige den ännu gällande kommunala kulturplanen i Fagersta. Där kan man finna följande bedömning av framtiden för Klockarbergsskolan och Skolmuseet:

”Det är viktigt att Klockarbergsskolan bevaras och används på ett förnuftigt sätt. Den miljö som byggts upp i Skolmuseet är omöjlig att flytta till annan lokal. Det unika i sammanhanget är att museet finns i denna autentiska byggnad”.

Den 12 januari 2009 presenterade utbildnings- och fritidsförvaltningen ett grundkoncept för en nybyggnation av ett kulturhus i Vilhelminaparken. Kulturplanens skrivningar om Klockarbergsskolan hade vid denna tidpunkt fallit i glömska. Man kan nämligen hitta följande skrivning om skolmuseet:

”I nämndens lokalplan anges avyttringen av skolmuseet, varför hyresavtalet för detta har sagts upp av förvaltningen”.

Vad detta var värt var svårt att bedöma eftersom utbildnings- och fritidsnämndens ordförande vid flera informationsmöten förnekade varje som helst kännedom om planerna för Klockarbergsskolan.

I början av sommaren 2010

beslutade kommunfullmäktige att avstå från att bygga kulturhuset och i november samma år redovisade ordföranden Ove Nilsson, V, i en insändare i Fagersta-Posten att det nu var bestämt att Skolmuseet skulle bli kvar i Fagerstas äldsta skola.

I ett antal positiva insändare berömdes ordföranden av tacksamma medborgare och nöjda återvändare. Arbetet med att bilda en grupp ”Skolmuseets Vänner” påbörjades.

Framtiden kändes ljus ända fram till början av juni 2011 då samma nämnd och förvaltning återigen byter inriktning och säger upp Västanfors hembygdsförening och förklarar att Klockarbergsskolan ska lämnas före oktober 2011.

Vänsterpartiets kulturpolitik i Fagersta förefaller vara obefintlig men nog fanns det många som under valrörelsen förra året tog Socialdemokraternas kritiska valslogan på allvar, ”Ja till kultur – nej till kulturhus”.

De trodde naturligtvis att detta endast avsåg byggandet av det nya planerade kulturhuset i Vilhelminaparken, men nu förefaller det som om det avser kulturhus generellt i och med att Socialdemokraterna stödjer avyttringen av Klockarbergsskolan.

Man börjar misstänka att andra kulturmiljöer också kan vara hotade.

Hur blir det med Norrby teater och Folkets hus till exempel?

Fagersta

Gunnar Stenås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons