Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget slam i parker

Annons

”Lisa på kammaren” (12/8) misstänker att något ska tystas ner om slamhanteringen eftersom jag inte svarat på en insändare i frågan.

Det enkla svaret är att Fagersta kommun inte ansvarar för den verksamheten, utan det gör Vafab. Jag tycker nog jag har fullt sjå med att svara på alla inlägg i olika eller samma frågor som ställs på dessa sidor som rör kommunens alla egna verksamheter.

Nåväl, för att inte inte misstänkliggöras för att mörka något så ska jag i stället bidra med upplysning om Vafabs hantering.

Slammet från reningsverket blandas icke alls med den planeringsjord som kan användas i

villaträdgårdar och parker. Den består av löv, gräs och fallfrukt som sönderdelas och komposteras tillsammans med stallgödsel.

Det här slammet som Lisa på kammaren oroar sig för används enbart för sluttäckning av gamla deponier, så kallade soptippar.

Fagerstas slam har bland annat använts för sluttäckningen av Annelundsdeponin i Enköping.

Men redan i höst startar första etappen av Sänkmossens

avslutning så vi får inom ganska kort tid användning för slammet där på det att man på ett miljömässigt, estetiskt och kontrollerat sätt ska kunna avsluta vår lokala deponi.

Om någon undrar så hanteras vårt så kallat bioavfall, det vill säga matrester, hushållspapper, fruktskal och kaffesump, så att det rötas tillsammans med vallgrödor i biogasanläggningen Växtkraft i Västerås.

Resultatet blir biogas som används som fordonsbränsle och kravcertifierat biogödsel till lantbruk. Och enligt planen ska vi ha en biogasmack i Fagersta senast 2014.

Stig Henriksson, V

Kommunalråd, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons