Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Alla religiösa idéer ska få granskas kritiskt

Vi får inte glömma att religionsfriheten även handlar om rättigheten till frihet från religion.

Annons
De tio budorden. Mänsklig frihet ska ha företräde före religiösa dogmer i till exempel Bibeln eller Koranen, framhåller skribenten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Jag skulle vilja spinna vidare på Hans-Bertil Larsson insändare om ett sekulärt samhälle (24/8) och Gunilla Dahlberg Malmens insändare om islam (17/8+22/8).

Sekularism handlar förenklat om att samhället är separerat från religionen. En sekulär stat har religionsfrihet och favoriserar ingen livsåskådning (som till exempel både SD och islamister för övrigt gör). Den är heller inte religionsfientlig, till skillnad mot begreppet sekulärt samhälle. En sekulär stat bidrar i stället till ett fritt och rättvist samhälle där livsåskådningar verkar på samma villkor i mångfald.

Jag tänker förenklat så här:

Jag kan inte bevisa att Gud inte finns för en kristen person. Och den som tror på Koranen kan inte bevisa att hen äger tolkningsföreträde av skrifterna.

Ingen av oss kan överbevisa den andre och därför måste vårt gemensamma samhälle organiseras oberoende av vem som har rätt.

Allmänmänskliga grunder ska gälla och det måste kunna gå att diskutera lagar utifrån fri och kritisk argumentation. Men vi måste utgå från att människor har rättigheter och inte religiösa idéer. Och därför tycker jag att alla idésystem kritiskt ska kunna granskas och diskuteras oavsett om de till exempel är politiska, religiösa eller filosofiska.

Mänsklig frihet ska alltid ha företräde framför religiösa dogmer och ingen ska kunna gömma sig bakom till exempel kulturella traditioner i religionsfrihetens namn. Oavsett om det handlar om kvinnoförtryck med hänvisning till Koranen eller förtryck av hbtqi- personer med hänvisning till Bibeln.

Min poäng är dock inte att jag vill tvinga människor till att till exempel inte tro eller inte kunna samlas i sina kyrkor eller moskéer. Religion har ingen egen agens, och kan vara både på gott och ont (men dock aldrig bara det ena eller andra).

Därför bör alla få leva och verka i sina övertygelser på lika villkor och alltså inte tvingas underkasta sig någons annan eller varandras viljor.

Vi får helt enkelt inte glömma att religionsfriheten även handlar om rättigheten till frihet från religion. Både för ateister men även de som är ateistiska i förhållande till varandras olika gudar.

Humanisternas sekulära samhälle är Sverigedemokraternas och islamisternas motsats och den enda garanten för individens frihet i ett mångkulturellt samhälle där alla är välkomna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons