Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Branschen har råd att betala assistenter bättre

Den 1 september varslade Kommunal om konflikt för de personliga assistenterna.

Annons
Konflikt. Oenighet om löner för personliga assistenter. Foto Hasse Holmberg/TT

Från den 13 september råder nyanställningsblockad inom de privata assistansbolagen eftersom förhandlingarna med arbetsgivarna i Vårdföretagarna har strandat. Orsaken: De anser sig inte ha råd att betala de löneökningar som alla andra grupper på arbetsmarknaden får.

Det är ett skrattretande argument när vi vet att många av de stora aktörerna i branschen varje år gör stora vinster, och ägs av internationella riskkapitalbolag.

Kommunals krav motsvarar 487 kronor i månaden på en genomsnittlig heltid. Arbetsgivarens bud stannade vid futtiga 0,8 procent, eller 177 kronor i månaden fram till årsskiftet.

Vårdföretagarna slingrar sig och försöker göra årets avtalsrörelse till en politisk kampanj riktad mot regeringen. De hänvisar till att assistansersättningen ”bara” höjs med 1,4 procent och att de därför inte kan betala de 2,2 procent som är industrinormens märke.

Men sanningen är att de ägnar sig åt siffertrixande. Höjningen av schablonbeloppet motsvarar 4 kronor per timme från den 1 januari och löneökningarna som vi kräver från 1 juli innebär 2.83 kronor per timme om märket följs. Branschen har alltså med råge råd att betala löneökningar i nivå med alla andra.

Det är upprörande. Personliga assistenter i privat verksamhet har redan i dag sämre villkor än de flesta andra på arbetsmarknaden. Jourersättningen är låg och uppsägningstiden är i många fall bara 14 dagar. Scheman ändras med kort varsel och de som har en fast anställning kan sägas upp och tvingas bli timanställda – till betydligt sämre villkor.

Våra medlemmar förtjänar bättre och kräver att arbetsgivarna tar sitt ansvar. Vårdföretagarna måste förstå att rimliga löner och schysta villkor är en förutsättning för att kunna rekrytera bra människor som vill arbeta inom det här väldigt viktiga yrket.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons