Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Felaktiga påståenden om Koranens budskap

Koranen har etablerat en allmän regel som förbjuder muslimer att ta livet på andra människor samt uppmanar dem att rädda livet på andra människor.

Annons

Religion. Gunilla Dahlberg Malmén (17/8) skriver att Muhammed var pedofil eftersom han gifte med Aisha när hon var 6 år. Faktum att denna berättelse är otillförlitlig och den attribueras falskt till Muhammed och Aisha var egentligen mycket äldre när äktenskapet ägde rum. Man kan utgå ifrån tre bevis som bekräftar falskheten i denna berättelse: 1) Berättelsens opålitliga berättare 2) Berättelsens bestridande innehåll 3) Andra berättelser som bestrider denna berättelse i fråga. Vad gäller detaljerna i dessa bevis, de ryms inte i denna insändare, utan det krävs ett självständigt vetenskapligt arbete.

Gunilla skriver vidare att Koranen uppmanar muslimer att döda de otrogna vart än de finner dem. Men Gunilla Dahlberg Malmén gör en miss, då hon tar detta ur kontext och missar hela sammanhanget, då det talas om ett krigstillstånd där muslimer hade tvingats till självförsvar. Koranen klargör detta faktum tydligt (2:190–191): ”Kämpa för Guds sak mot dem som för krig mot er, men var inte de första som griper till vapen; Gud älskar sannerligen inte angripare. Och döda dem då var ni än möter dem och fördriv dem från de platser varifrån de har fördrivit er; ja, förtryck är ett värre ont än döden”. Koranen förbjuder muslimer från att vara de som angriper först, men godkänner samtidigt muslimernas rätt till självförsvar, vilket är rationellt accepterat hos alla människor.

I motsats till Gunilla Dahlberg Malméns förståelse av detta, så har Koranen etablerat en allmän regel som förbjuder muslimer att ta livet på andra människor samt uppmanar dem att rädda livet på andra människor, då Koranen säger tydligt (5:32): ”Om någon dödar en människa, som inte själv har dödat någon eller försökt störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv, skall det anses som om han hade dödat hela människosläktet. Och om någon räddar ett människoliv, skall det anses som om han hade räddat hela människosläktet.”.

Utöver Gunilla Dahlberg Malméns påståenden om Muhammeds äktenskap med Aisha och Koranens uppmaning till dödande av icke-muslimer, så försöker hon i stort sett hävda att islam inte respekterar icke-muslimer, men Koranen förbjuder muslimer att inte visa godhet mot alla människor och säger att man ska bemöta dem med rättvisa (60:8): ”Gud förbjuder er inte att visa godhet mot dem som inte bekämpar er på grund av [er] tro och inte driver ut er ur era hem, och [Han förbjuder er inte] att bemöta dem med rättvisa och opartiskhet – Gud älskar de opartiska”.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons