Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Fler trygga heltidsjobb

Heltid ska vara normen på arbetsmarknaden vilket innebär att du ska orka och kunna jobba heltid om du vill det.

Annons
Demonstration. Boendestödjare och undersköterskor protesterar i Västerås mot utebliven löneförhöjning.Foto: Tony Persson/arkiv

Det finns väl ingen som kan ha missat att välfärden står inför stora prövningar. Pensionsavgångar och ökade behov kommer att kräva omkring en halv miljon nya medarbetare de kommande åren.

Kommunal har nu släppt rapporten Status: Prekär som tydligt visar hur de otrygga anställningarna påverkar både personal och kvalitén i välfärden negativt. Den visar även att personer med utländsk bakgrund och kvinnodominerade arbetaryrken har högst andel tidsbegränsade anställda.

Att bygga verksamhet på deltidsanställningar, otrygga anställningar och en arbetsmiljö som gör många sjuka är inte det som gör välfärden långsiktigt stark och attraktiv. Det har prövats allt för länge nu och bevisligen funkar det inte.

Dessutom låga löner, som gör att många av Kommunals medlemmar tvingas leva på garantipension efter arbetslivet.

Det som krävs är fler trygga anställningar (tillsvidareanställningar) på heltid. Heltid ska vara normen på arbetsmarknaden vilket innebär att du ska orka och kunna jobba heltid om du vill det. Ända fram till pension.

Fler anställda och en verksamhet där personalen har insyn, kan påverka och är delaktiga ger en bättre arbetsmiljö och fler friska medarbetare.

Kommunals medlemmar tänker inte vänta 100 år på jämställda löner eller på en värdig välfärd med trygga och bra anställningsvillkor.

Det börjar bli bråttom och vi kräver att det sker förändringar nu.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons