Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Högbyn går att fixa till

En plats som engagerat mig sedan min flytt till Fagersta är Högbyn. I dagarna som gått har det visat sig att Högbyns framtid är ännu osäker.

Annons
Fagersta kommun bör visa en större vilja att satsa på Högbyn, anser skribenten.

Det är synd men samtidigt förståeligt. Att driva en anläggning oavsett vad det är, kostar. Men jag menar att det går att göra i ordning Högbyn och driva det som en friluftsanläggning.

Om kommunen beslutar sig för att riva alla byggnader så är mitt förslag att man börjar med att bygga upp tre slogbodar så det finns utrymme för grillning. Det kan sponsras av traktens skogsbrukare och snickeriföretag utan några större kostnader där gratis reklam ingår.

Då jag vet att det i Fagersta finns många som utbildats inom skogsvård så skulle några av dessa personer kunna erbjudas en kommunalt bekostad anställning för att röja undan sly och hålla backarna ”rena”. Vad har man annars fått sin utbildning för? Dessutom är det ett sätt att skapa egen försörjning för några personer till.

Sommartid kan man erbjuda downhill mtb, mountainbike, motbackelöpning, cykling i skog, traillöpning, vandring, camping, ett utegym likt det som finns vid NOK-Stugan i Norberg, fiske med mera Vintertid kan man erbjuda längdskidåkning, pulkabackar, pimpelfiske i närliggande Abbortjärn, skoteråkning och så vidare.

Jag tror på att Fagersta skulle kunna hålla Högbyn öppen. Det finns goda förutsättningar att lyckas med en friluftsanläggning. Dessutom skulle det främja folkhälsan och marknadsföra kommunen där man faktiskt får Livstid och tänk vilket enormt Pockestop det hade kunnat bli. Så hur ska man göra? De frivilliga krafterna i form av föreningar, företagare och folk som vill hjälpa till tror jag finns.

Det som behövs utöver det är en än större vilja av Fagersta kommun som visar att man menar allvar med Högbyn. För så länge det pratas om Högbyn som ett problem så kommer det fortsätta vara det. Det är dags att vända blad och se framåt. Det är hög tid att se möjligheter med Högbyn!

Marino Wallsten, ring mig så berättar jag gärna mer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons