Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Lärarsatsning och kortare sommarlov

Liberalernas förslag är den största skolsatsningen som något parti föreslagit.

Annons

Sverige står inför stora framtidsutmaningar. Vi ska vara en kunskapsnation, en välfärdsstat och ett land där människor känner trygghet. Friheten ska öka och livschanserna bli fler. Allt börjar med en bra skola. Om skolan lyckas kommer Sverige att lyckas, men om skolan misslyckas så kommer Sverige att misslyckas. Därför sätter vi liberaler skolan först. När Jan Björklund och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson, lade fram Liberalernas budget så presenterades en satsning på skolan på 43 miljarder de kommande fyra åren.

Det är den största satsningen som ett parti någonsin gjort på svensk skola. Det handlar om att vidareutbilda lärare, att nyanlända elever ska få en bra start i Sverige; därför förlänger vi skolplikten och halverar sommarlovet för att de ska få en bättre chans att komma i kapp. Det handlar också om fler undervisningstimmar och nya karriärtjänster i utanförskapsområden.

Förutom skolan har Liberalernas budget fokus på jobben, välfärden, polisen och försvaret. Vi säger nej till regeringens bidragshöjningar och satsar i stället på att det ska löna sig bättre att arbeta, utbilda sig och ta ansvar. Vi höjer brytpunkten för statlig skatt så att det lönar sig att utbilda sig till yrken som sjuksköterska och polis. Vi har föreslagit startjobb med lägre ingångslöner för att nyanlända och ungdomar ska få en chans på arbetsmarknaden.

Tryggheten i Sverige måste öka. Antalet poliser är idag för få, därför vill vi utöka med 2 500. Liberalerna vill också återinföra beredskapspolisen som kan bistå ordinarie poliser med till exempel gränskontroll för att frigöra resurser. Vi avsätter en halv miljard för att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Det är den största jämställdhetsutmaning som Sverige står inför. Trygghet handlar också om försvaret av Sverige där vi förstärker med mer resurser. Regeringen och Moderaterna vill minska antalet Jas-plan från dagens 100 till 60 vilket är mycket olyckligt, därför satsar vi för att Sverige i stället ska öka till 160 Jas-plan. Sverige är värt att försvaras.

Vår stora frihetsreform för personer som lever med funktionsnedsättning, LSS, ska värnas. Regeringens neddragningar är både obegripliga och omänskliga. Vi satsar också för att vårdbiträden och specialistsjuksköterskorna inom vård och omsorg ska bli fler.

Med denna budget läggs grunden till en liberal framtidsagenda. Den handlar om att fler ska få livschanser och mer av frihet att äga sitt eget liv och sin egen framtid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons