Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Nytt bolag föreslås utan personalens vetskap

Fagersta kommun har i rask takt i arbetsutskott och kommunstyrelse klubbat igenom att ”Fagersta kommun avser att starta ett helägt kommunalt fastighetsbolag” utan någon form av analys av för- och nackdelar.

Annons
Kommunhuset i Fagersta.

Enligt uppgift har varken kommunchef eller ekonomichef eller NVK:s kompetens anlitats för att ta fram något beslutsunderlag. Inte heller föreligger någon konsultrapport i ärendet.

Enligt uppgift har varken Norbergs kommun eller NVK:s personal fått någon information vilka konsekvenser det kan få för NVK:s verksamhet innan arbetsutskottet lade sitt förslag. Personalen känner självklart en stor oro liksom Norbergs kommun, som frågar sig vad som ska hända med samarbetet i framtiden. Såväl NVK:s personal som Norbergs kommun borde ha fått information innan ärendet togs upp i kommunstyrelsens arbetsutskott. Saknar kommunledningen empati och kan man inte sin egen personalpolicy?

En överlåtelse av kommunens fastigheter till ett kommunalt bolag ger både stora engångskostnader vid starten och löpande högre kostnader för uttagsbeskattning för bostäderna om förvaltningen sker med egen personal eller moms på fastighetsförvaltningen om tjänsterna köps. Rättsläget är inte heller klart att det inom kommunkoncernen går att samnyttja funktioner med till exempel NVK eller NVE utan upphandling.

Kommunen kan aldrig få en större möjlighet till styrning än som nu, då man själv äger både allmännyttan och merparten av verksamhetsfastigheterna. Kommunen kan själv låna upp medel för investeringar, om så behövs, till lägre ränta än ett kommunalt bolag men får inte i sin tur låna ut medel till ett eget bolag, annat än på affärsmässiga villkor.

Just nu pågår rekryteringen av en ny förbundschef och fastighetschef till NVK. Ska man tillsätta båda tjänsterna och dessutom en vd?

Handläggningen av ärendet har mycket övrigt att önska.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons