Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: SD stöder lönedumpande företag

Skattebetalarnas pengar ska inte bidra till lönedumpning på svensk arbetsmarknad.

Annons

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt och Magnus Edman försöker i Fagersta-Posten den 4 oktober förklara varför de tillsammans med de borgerliga partierna vill stoppa regeringens förslag om att företag som vill erbjuda sina tjänster till det offentliga Sverige också måste betala sina anställda schyssta löner.

Det misslyckas de med.

I stället blir det tydligt att Sverigedemokraterna vill hjälpa de företag som exploaterar utländsk arbetskraft och driver ner lönerna för alla som jobbar i Sverige. De som röstat på Sverigedemokraterna i tron att partiets besked om att stå upp för svenska löner och villkor har all anledning att känna sig lurade och besvikna.

Regeringens lagförslag, som riksdagen röstar om den 30 november, innebär i sak att det blir obligatoriskt att ställa krav på en lön att leva på och schyssta villkor vad gäller arbetstid och semester i offentliga upphandlingar. Svenska arbetare och löntagare skulle uppleva en förbättring i arbets- och levnadsvillkor. Seriösa företagare skulle ges en konkurrensfördel gentemot de oseriösa.

Regeringens politik stödjer de seriösa men inte de oseriösa företagen, oavsett storlek. Förslagen i det nya upphandlingsregelverket innehåller regler som särskilt främjar de seriösa små och medelstora företagens deltagande i offentlig upphandling. Det handlar bland annat om en gräns för omsättningskrav som en myndighet får kräva.

I dag ser vi hur oseriösa företag betalar så lite som 27 kronor i timmen för att köra våra äldre från vårdcentralen till hemmet och konkurrerar ut svenska företag, med rimliga villkor, i offentlig upphandling. Det är inte rimligt. Eftersom staten, kommunsektorn och landstingen varje år köper varor och tjänster för omkring 600 miljarder kronor är det av stor vikt att det offentliga Sverige använder pengarna på rätt sätt.

Skattebetalarnas pengar ska inte bidra till lönedumpning på svensk arbetsmarknad. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och alla måste kunna leva på sin lön.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons