Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Socialdemokratisk skatteiver även i EU

Socialdemokraterna röstar gång på gång för högre utgifter, nya skatter och slappare budgetkrav i EU.

Annons
EU-parlamentariker. Det är hög tid att S förklarar varför de vill att mer av väljarnas pengar ska rulla i Bryssel, skriver Christofer Fjellner (M), ledamot i EU-parlamentet.Foto: Fredrik Persson/TT

I Sverige är alla politiska partier överens om att EU:s budget måste bli mindre och Sveriges EU-avgift lägre. Det finns ett brett folkligt stöd för den linjen och inte ens socialdemokraterna vågar säga någonting annat. Men det är inte så Socialdemokraternas företrädare agerar när de har möjlighet att påverka. Det finns en röd tråd som återkommer i så gott som alla omröstningar om EU:s budget i Europaparlamentet. När Socialdemokraterna överhuvud taget kan enas och ta ställning röstar de gång på gång för högre utgifter, nya skatter och slappare budgetkrav. Nu senast när Europaparlamentet röstade om EU:s budget för nästa år.

I stället för att prioritera bland EU:s utgifter krävde Europaparlamentet mer pengar för att kunna finansiera nya uppgifter och betala av på obetalda räkningar. Europaparlamentet krävde åter att EU ska få beskattningsrätt och ville undergräva budgetkraven. Och allt detta röstade de svenska Socialdemokraterna för utan några förbehåll. Vi moderater röstade givetvis emot.

Mönstret går igen i omröstning efter omröstning. I förra årets budget röstade de svenska Socialdemokraterna för högre utgifter, nya skatter och slappare budgetkrav. Och när vi röstade om EU:s långtidsbudget för åren 2014-2020 var Socialdemokraterna likgiltiga till en kraftigt höjd EU-budget och att ge EU beskattningsrätt och lät bli att ta ställning i omröstningen. Utom en socialdemokrat som röstade för. M röstade emot allt detta och vi lyckades sedermera framgångsrikt förhandla ner både EU-budgeten och Sveriges EU-avgift. Det var första gången någonsin som EU-budgeten blev mindre.

När Europaparlamentet röstade om stramare budgetkrav för att undvika nya skuldkriser likt den i Grekland la Socialdemokraterna all energi på att undergräva reglerna för att redan djupt skuldsatta länder skulle kunna fortsätta spendera som om ingenting hade hänt. När vi sedan röstade kunde de inte ta ställning. M röstade givetvis för stramare budgetkrav.

Det finns en enda budgetfråga där Socialdemokraterna inte verkar ha svårt att ta ställning. Det är när vi röstar om att ge EU beskattningsrätt. En särskild EU-skatt verkar de vara överens om att införa. M är föga förvånande emot även detta. Det är ett stort avsteg från den traditionella svenska linjen att vi ska besluta om skattefrågor själva i Sverige. EU ska inte ha makt över skattepolitiken. Det är hög tid att Socialdemokraterna förklarar för sina väljare varför de vill att mer av väljarnas pengar ska rulla i Bryssel.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons