Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag litar på byråkrater hellre än lokal opinion

Christofer Fjellner, boende i Stockholm och tidigare politiskt aktiv i Enköping, griper in i vår vargdebatt med insändare här den 9 maj.

Annons
Varg. EU kan göra skillnad, även för vargen, framhåller skribenten. Bilden är tagen i Kolmårdens djurpark.Foto: Anders Wiklund/TT

Han vill stödja dem som vill ta ifrån den Europeiska unionen ansvaret för de utrotningshotade arternas bevarande.

Jag vet att han som Europa-parlamentariker förstår att EU har en viktig roll att ta ett övergripande ansvar i de frågor som har med jakt och fiske att göra. Lokala ekonomiska intressen kan medföra katastrofala resultat för hotade arter.

Hans arbete med att rädda utrotningshotade fiskar är berömvärt. Han genomdrev i EU utkastningsförbud och hållbara fiskekvoter. Det visar att man genom EU kan göra skillnad. De danska yrkesfiskarna är inte glada men besluten måste ändå genomföras.

Jag menar att det är samma problem med jakten och nu aktuellt vargjakten. Den kan inte avgöras i varje liten landsända. Ett helhetsgrepp är nödvändigt för att resultatet ska bli bra.

Att kalla det galenskaper som han gör om Miljöpartiets arbete kan väl bara tolkas som ett beröm. Miljöpartiets ”galenskaper” har ofta visat sig vara det bästa på lång sikt. Ett exempel är kärnkraften. Tyskland har gått före, Sverige kommer efter. Kärnkraftverken lönar sig inte längre.

Vargen måste skyddas för att dess utbredningsområde har minskat kraftigt och hastigt i hela världen. Det finns fortfarande många vargar i Nordamerika och Ryssland men det är minskningshastigheten som är hotfull. Bromsar man för sent kan det bli omöjligt att stoppa i tid.

I Sverige är det fragmenteringen och inaveln som motiverar att det ska finnas ett större antal än hittills varit fallet. Man måste också ha många alternativa platser, då ekologiska katastrofer kan inträffa. Det har ju hänt att 90 procent av jordens arter utrotats vid flera tillfällen i jordens historia. En hastig minskning av antalet arter på jorden pågår nu igen.

Som politiker är det svårt att känna till exakt hur uträkningarna går till. Jag litar på forskningsresultat och byråkrater i Bryssel. Jag litar inte på lokala opinioner som hetsas av media och ekonomiska intressen.

Att EU använder åtal och böter för att få respekt för fattade beslut är helt nödvändigt. Hur ska vi annars kunna gemensamt klara Europas ekonomiska problem och flyktingfördelning. Heder åt dem som är konsekventa i detta. 20 år gamla regler är för mig helt färska. Så snabbt ändrar sig inte naturen.

Miljöpartiet står för solidaritet med djur och natur, solidaritet med kommande generationer och solidaritet med människor överallt på vår jord.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons