Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt lyfter inte Norberg

Annons

Att Folkpartiet i Norberg inte längre värnar om rovdjuren är ganska uppenbart. Att Christer Filipsson, FP, går ut och kräver att Norbergs politiker ska verka för att rovdjuren ska decimeras är helt i linje med den politiken.

Annat var det för tio år sedan, då partiet förespråkade att skyddsjakt på varg bara skulle

tillåtas som sista utväg. Perspektivet har alltså flyttats från naturvårdande till värnandet om jakt och köttproduktion.

Att Folkpartiet 1909 var med och grundade naturskyddsföreningen kännas som mycket avlägset. Genom kohandel med Centern har partiet offrat värnandet av den biologiska mångfalden. Partiet förespråkar jakt av rödlistade djur.

Att Christer Filipsson vill ta billiga poäng i vargfrågan känns både förlegat och oseriöst. Han vet mycket väl att rovdjursfrågor inte ligger inom kommunens ansvarsområde. Att som Nordstig utropa sig till vargfri kommun var olagligt och upphävdes av förvaltningsrätten.

Hans utspel om att människor inte skulle vilja flytta till Norberg på grund av rovdjuren är som taget ur jägarförbundens propagandaskrifter. Jägarna vill ha bort rovdjuren eftersom de konkurrerar om viltet.

Varje höst nöjesskjuter jägarna runt 90 000 av den 400 000 djur stora älgstammen – det motsvarar 80 procent av älgstammens årliga tillåtna tillväxt. Vargar står för 6-7 procent.

Forskning visar att mellan 70-90 procent av dem som bor i rovdjurstäta områden är positivt inställda till varg. Acceptansen ökar inte genom jakt. De som bedriver olaglig vargjakt är enligt forskarna kriminellt belastade även i andra sammanhang.

Hatet mot vargen bland de som jagar illegalt ser vi bland annat i de metoder som användes mot vargtiken som dödades i Fansen.

Det enda som kan öka acceptansen är utbildning och utökade medel till stängsling. I Tyskland ger man tamdjursägare ersättning vid första rovdjursattacken och sedan får tamdjursägaren någon månad på sig att sätta upp ett rovdjursstängsel, annars blir det ingen ersättning vid nästa rovdjursattack.

Detta system borde införas i Sverige. Tilläggas bör att tamdjursägaren i Tyskland också får ersättning av staten för inköp. Dock ska vi inte förglömma att hundattacker mot tamdjur är mycket mer förekommande än rovdjursattacker.

Jägarkåren tar ofta upp frågan med vargar som tar jakthundar. Att som jägare släppa hunden lös rakt in i ett vargrevir är som att släppa hunden framför en långtradare. Ägaren har här ett stort eget ansvar.

Att låta Norberg bli ett näste för jakt skapar inga nyinflyttade. Det skapar rädsla, för vem blir inte rädd av att gå i skogen när jägare springer runt med stora jaktvapen.

För att få folk att flytta till Norberg behövs bra kommunal service samt möjligheter att arbeta inom pendlingsavstånd.

En annan möjlighet till nyföretagande är rovdjursturism, en bransch som ständigt växer. I flera länder betalar turister stora pengar bara för att få se ett rovdjur. Rovdjursturism är en jätteintäkt i flera länder.

Vargen har en mycket viktig och betydelsefull roll att spela i den svenska naturen. Vargen är som toppredator det djur som ytterst avgör hur andra lägre predatorer och dess bytesdjur ytterst kan utvecklas och överleva.

Det är rovdjuren som har den biologiska rollen att avgöra hur ekosystemen i naturen ska utvecklas. Älgstammen vars nivå hålls efter av rovdjur blir också mycket framgångsrikare och genetiskt starkare än en älgstam som hålls på låg nivå genom avskjutning av jägare. Detta har forskning i Yellowstone nationalpark visat med all tydlighet.

Människan har ingen rätt att spela gud i naturen och avgöra vilka djur som ska finnas och utplånas. Vi är många i Sverige och världen över som kämpar för vargens överlevnad.

Vi kan inte längre gå och vänta på EU vi måste agera här och nu, annars kommer vår lilla vargstam att dö ut och det vore tragiskt för alla natur och djurälskande människor runt om i landet men det vore ännu mera tragiskt för vår lilla vargstam.

Vargen har sin plats i Sveriges natur, i historien, i nuet och framförallt i framtiden.

Veronica Ekström (MP), Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons