Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klass, vadå klass?

Annons

I Fagersta-Posten (16/9) citeras MUF apropå väghållningsdebatten i Fagersta: ”Det ökar klasskillnaderna.”

Med MUF:s språkbruk är det klasskillnad mellan de som bor på landet och de som bor i stan. De som bor i stan tillhör tydligen en högre klass än de som bor på landet. Att själva ha ansvar för väghållningen ökar klasskillnaderna.

Var finns den här definitionen av klass myntad i så fall? Det torde väl vara allmänt vedertaget sedan Karl Marx tid på 1800-talet

att definitionen av klass betyder skillnaden mellan kapitalägare och de som arbetar ihop detta kapital, alltså en grundläggande intressekonflikt mellan kapital mot arbetare.

MUF:arna tvekar inte att använda socialistiskt språkbruk om klass. Det nya arbetarpartiet Moderaterna tycks inte ha några problem med att använda en sådan terminologi i 2000-talets moderata Sverige.

”Förr i tiden”, på 1900-talet, tog en moderat aldrig ordet klass i sin mun, då ansågs det vara

socialistisk retorik, och partiet erkände aldrig att klassamhället

existerade.

Hur den gängse vedertagna

definitionen av klass passar in på MUF:s hållning i väghållningsfrågan och att kommunens vägran att agera orättvist mot andra ”ökar klasskillnaderna” är omöjligt att begripa.

Att hitta på ett eget klassbegrepp och tala om klasskillnader mellan stad och land blir ett rent påhitt när argumenten tryter.

Det är märkligt hur högern i 2000-talet förespråkar att ”det allmänna” ska ta hand om väldigt mycket (som väghållning), och samtidigt talar om om hur människor ska ta ansvar för sitt eget och klara sig själva.

Det måste väl ändå finnas starkare skäl än egna påhittade skillnader mellan stad och land som olika klasser när moderater strider för en sak som inte betyder självständighet och självbestämmande för individerna där de lever och bor.

Inlägg i debatten, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons