Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korttvång i vården

Annons

Landstinget Västmanland avskaffar med början den 1 april möjligheten att betala med annat än kort.

Har man inget kort så får man ett inbetalningskort där en administrativ avgift påförs, har man sedan inget privatgiro eller internetbank kostar det ytterligare 55 kronor att gå till banken eller posten för att betala räkningen.

Det betyder att det kan kosta över 400 kronor att besöka en specialist i landstinget.

Om det fattas 20 kronor innan en patient som inte har ett kort med sig kommer upp till sitt frikortsbelopp kostar denna enda tjuga till slut kosta minst 125 kronor, vilket inte kan vara rimligt.

Det är en stor del av befolkningen som inte har kort utan väljer att betala kontant av många olika anledningar.

Tänk på alla äldre som inte vill

eller inte kan följa med i den tekniska utvecklingen och alla som lider av psykiska handikapp av olika slag eller har tvångstankar och vanföreställningar som gör att de inte litar på andra än sig själva – även de är en stor grupp individer. Alla de har bara kontanter.

Min åsikt är att man ska dra detta ärende ända upp till diskrimineringsombudsmannen. För det diskriminerar verkligen en stor del av Västmanlands läns invånare – och det kan inte vara rimligt att på detta vis utestänga en stor del av länets invånare från landstingets betalningssystem.

Vad händer om någon avlider på grund av att personen inte har kort med sig – och inte vill betala en extraavgift för besöket?

Lennart Nordström, Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons