Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturhus i förfall

Annons

Jag har åtskilliga gånger i denna tidning getts tillfälle att följa debatten om kulturhus eller inte. Då jag sedan fen år är inflyttad har jag inte lagt mig i denna debatt.

Men av en händelse gick jag förbi Folkets hus och park häromdagen. För som jag förstått

det hela så menar motståndarna till ett nybygge av ett kulturhus i Vilhelminaparken att Folkets

hus mycket väl motsvarar ett kulturhus om än med viss upprustning.

Jag gick runt och tittade på de befintliga byggnaderna och till att börja med kan man konstatera att utomhusteatern bör rivas snarast innan den ramlar ihop. Den utgör också en nedslående symbol för kommunen Fagersta.

Vidare tittade jag på det hus man använder till bioföreställningar från bland annat Metropolitanoperan i New York och interiört ger det en inblick i 50-talet.

Exteriört är huset risigt och så förfallet att rivning torde vara det billigaste alternativet. Övriga byggnader vet jag inte vad de används till.

Med hänvisning till de iakttagelser jag gjort på platsen framstår ju byggandet av ett nytt kulturhus som ett klart bästa alternativ och skulle tillföra kommunen mycket av sådant som överhuvudtaget inte finns i dag.

En ort som vill växa och dra folks intresse till sig gör inte det gratis. Därför borde just ett kulturhus på en central polats i kommunen vara en självklarhet. Att belamra det bästa parkområdet som lekplats är inte ett optimalt sätt att utveckla Fagersta kommun.

Denna fråga verkar ha legat i långbänken tillräckligt länge för att vara klart för ett politiskt beslut.

Folkets hus och park-området kan med fördel återställas till enbart parkområde. Byggnaderna som finns där i dag utgör ett för kommunen negativt inslag och mår bäst av att rivas. De kulturella inslag som framförs där i dag kan med fördel vara en del i ett kommande nytt kulturhus.

Fagersta

Thomas Malmberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons