Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär av Skinnsberg!

Annons

Vi Fagerstabor som har vår bostad utanför tätorten (utanför stadsplanelagt område) har kommit ordentligt på undantag.

Politikerna har, genom NVK, beslutat att skjuta över kostnaderna för gatubelysningen till oss. Det rör sig inte enbart om elkostnaderna utan även underhåll och ansvar för lampor, stolpar och så vidare.

I praktiken innebär det också att vi tvingas att bilda administrativa organisationer, samfällighetsföreningar, ungefär som i kommundelsnämnder.

Vi måste ordna med styrelse, kassör och så vidare. Berörda områden är bland andra Ängelsberg, Sundbo, Brandbo, Ulvsbo, Hedkärra, Åvestbo och flera områden i utkanten av tätorten.

Här i Hedkärra är merparten av våra hus är byggda på 1940- och 50-talen. I samma område, men närmare golfbanan är husen byggda på 1970- och 80-talen. Där är området stadsplanelagt. Så där får gatubelysningen vara kvar på kommunens och skattebetalarnas bekostnad.

De har även kommunalt betalt vägunderhåll. Samtliga boende i dessa områden torde betala kommunalskatt…

Betydligt bättre är det i Avesta och Skinnskatteberg. I Avesta

låter man områdena utanför tätorten behålla sin belysning på kommunens bekostnad som man alltid har haft.

Ett skäl kan vara att ofta så har belysningarna tillkommit då högre kommuntjänstemän bott där eller så har någon framträdande politiker också funnits i området.

Även i Skinnskatteberg låter man belysningarna i Baggbron och Stjärnvik finnas kvar på kommunens bekostnad.

I juni förra året skrev jag en insändare i samma ärende och föreslog då att Fagersta ändrar skyltarna vid infarterna till ”Här får du livstid i mörker”. Ännu har inget hänt med det förslaget.

Ett annat förslag är att flytta Fagerstas områden utanför tätorten till Avestas eller Skinnskattebergs kommuner. För oss skulle det vara en klar fördel.

Bo Holmblad, Hedkärra

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons