Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt fler barn åka med

Det skolskjutsreglemente som gäller för Skinnskatteberg idag strider som det är mot lagen och behöver justeras.

Annons
Service. Luckra upp reglerna för skolskjutsen i Skinnskatteberg, föreslår skribenten.Foto: Janerik Henriksson/TT

När jag åker till Skinnskattebergs centrum passerar jag två skolor. Båda inrymmer annat än skolverksamhet idag. Verksamheten är för länge sedan nedlagd. Den skola som finns i bygden ligger i centrum och går till nian. Sedan är det utsocknes som gäller.

Skolgången har centraliserats så långt det går, och det bästa vi som bor utanför större orter kan begära är att barnen får en bra utbildning och att de kommer till och hem från skolan på ett säkert sätt.

Att gå tre kilometer själv igenom en becksvart, öde skog utmed en väg där folk inte kör bättre än de har vett till, med vilda djur inpå knuten, är inte det vi kallar säkert för ett barn på 7 år.

Bara känslan av att vara ute ensam på det sättet är något som kan skrämma även den vuxne. Men så är det för en del av de minsta skolbarnen i Skinnskatteberg. I alla fall om de bor på landet. Så det vore väl inte så svårt att tänka sig att de minsta barnen skulle kunna få skjuts lite närmare hemmet, så de slipper gå så långt.

Det skolskjutsreglemente som gäller för Skinnskatteberg idag strider som det är mot lagen och behöver justeras. Att då passa på att minska avståndet till busshållplatsen till maximala 1 km för de minsta barnen, till skillnad från dagens 3 km, är en stor sak för de barn det handlar om. Utöver det sänder detta en signal om att man är välkommen med barn på landsbygden i Skinnskatteberg! Förhoppningsvis leder det till att fler vågar flytta hit - något som hela Skinnskatteberg tjänar på.

En positiv invånarutveckling för Skinnskatteberg kräver en bra service för alla - även för de som bor på landsbygden. Och varför inte börja med att satsa just på barnen. Barnen är vår framtid, och att satsa på dem gör oss alla till vinnare. Vad kostar det att låta bli?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons