Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt landsbygden leva

Jag är ingen politiker men hyfsat allmänpolitiskt intresserad. Med stigande förvåning har jag därför tagit del av Åsa Coenraads (M) insändare (1/12) om att ”Svensk mat är hotad”.

Annons
Sädesfält. Utan en levande landsbygd stannar även städerna, framhåller skribenten.              Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alliansen har haft åtta år på sig och deras totala fascination för frihandel har enbart accelererat utslagningen av svensk livsmedelsproduktion.

Sveriges självförsörjningsgrad är i dag under 40 procent, vilket innebär att risken för storskalig svält är överhängande i händelse av nationell kris. Våra bönder tvingas i dag konkurrera med den prisdumpade stordriften i övriga EU och är i princip chanslösa då omständigheterna i Sverige gör produktionen påtagligt dyrare.

Vi producerar i Sverige helt unika råvaror men tvingas till att konkurrera med produkter som i stor utsträckning borde medföljas av en bipacksedel avseende eventuella bieffekter.

Det är faktiskt så illa att om vi inte har en levande landsbygd och svensk kvalitativ livsmedelsproduktion så kommer även städerna att stanna. Moderaternas landsbygdsprogram har handlat om att värna jobbskatteavdraget, säga nej till skattehöjningar och utveckla kärnkraften. För oss som bor på landsbygden finns helt andra prioriterade insatser.

Det är dock helt rätt i det du skriver om det andra blocket där tyvärr MP fått ett alltför kraftigt inflytande. Socialdemokraterna startade flyttlasspolitiken och svälte ut mindre samhällen.

För mig så finns det bara ett parti som i jordbruks- och landsbygdsfrågor är trovärdigt. Det är Landsbygdspartiet oberoende.

Åsa, gå in på deras hemsida och ta del av och lär av en politik som är rättvis mot landsbygden, krav på kommunal skatt på uttag av naturresurser, ändringar i lagen om offentlig upphandling, regionaliserade skattebaser eller geografiskt uppdelade arbetsgivaravgifter med mera.

Var tredje svensk bor på landsbygden. Men hur hela Sverige ska leva debatteras aldrig. Istället sätts agendan om Sveriges framtid utifrån ett Stockholmscentrerat medelklassperspektiv.

Men tack och lov är jag ingen politiker, jag försöker bara som väljare bilda mig en uppfattning om vad som är bäst för den trakt jag lever och bor i. Ja, Landsbygdspartiet ställer även de upp i kommande riksdagsval.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons